ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Петте най-добри летни закуски

Плодова салата

00004031
Каква по-добра закуска от порция ярки и пълни с витамини плодове? Още повече, ако са смесени с горски плодове и ароматни подправки.

За сутрешната салата използвайте всичките плодови запаси, с които разполагате в хладилника си. Едрите плодове като круши, ябълки, праскови и кайсии се нарязват на резени, пъпешът и динята се режат на кубчета, пише дамският журнал Woman.bg.

Добавете ягоди, касис, малини, грозде и др. За по-засищащ ефект поръсете салатата със счукани орехи. Дресингът може да се направи от обезмаслено кисело мляко, сок от лайм или лимон, както и от плодов сок по ваш избор. Можете да подправите салатата с листенца прясна мента, черен касис или розови листенца.

Нашият съвет: Хубаво е да изкарате плодовете от хладилника по-отрано. Студените плодове съдържат по-малко полезни ензими.

Сандвичи



Въглехидратната закуска ще ви зареди с енергия, която до края на деня ще се изразходва напълно. Затова не се притеснявайте за фигурата си, ако ядете хляб сутрин. Две филии пълнозърнест хляб или пък една голяма арабска питка са абсолютно достатъчни, за да се чувства добре организмът ви в един активен ден.

За плънка използвайте зеленчуци - домати, чушки, краставици, авокадо, марули, копър и магданоз, пресен босилек. Единственият забранен зеленчук в сутрешния сандвич е зеленият лук. Ще зарадвате организма си с лека за стомаха порция белтъчини, ако добавите в сандвича пилешко или телешко месо, варено яйце или слабо осолена риба.

Нашият съвет: Можете да добавите в сандвича и пресни печурки и меко сирене, то се комбинира чудесно със зеленчуците.

Извара



Ако и без това обичате извара, нямате нужда от нашите съвети за полезна закуска. Изварата съдържа лесни за усвояване белтъчини и много ценни минерали - фосфор, желязо, магнезий, както и редица витамини. Изварата има благотворно влияние върху храносмилането, нервната и сърдечно-съдовата система, както и върху процеса на образуване на кръвни телца. Редовната консумация на извара помага при профилактика на атеросклероза и нарушения на обмяната на веществата.

150 гр. извара (това е количеството белтъчини, което организмът ви е способен да усвои) се смесва с пресни плодове и се подправя с лъжица мед или сладко. Твърде сухата извара може да се превърне в нежен крем, ако се смеси в миксер с малко сметана или прясно мляко.

Нашият съвет: Изварата се съхранява в хладилник не повече от три дни, после може да се използва само след топлинна обработка. Пригответе от нея изварени кюфтенца или запеканка.

Мюсли



Това е най-бързата за приготвяне закуска. Просто заливате мюслито със студено прясно или кисело мляко или плодов сок. Можете да добавите малко пресни плодове и готово! Неизчистените зърнени култури са прекрасен източник на "добри" въглехидрати и съдържат полезни за работата на червата фибри. Освен това са богат и на минерали и витамини от група В. А като добавите към тази полезна смес и витамините от пресните плодове, здравословният ефект ви е гарантиран.

Нашият съвет: Ако сте загрижени за фигурата си, използвайте обикновено мюсли, а не запържено в мед. Така ще намалите броя на поеманите калории.

Смути



Чудесна закуска за всеки, който разполага с миксер или пасатор. Смути (smoothy) представлява разбити на пюре плодове и зеленчуци с добавена сметана, мляко или други съставки. Само една порция смути може да ви зареди с 3-дневна доза витамини. Тези ароматни коктейли се усвояват лесно от организма и дават много енергия. А в горещите летни дни имаме нужда точно от това!

Експериментирайте с различни комбинации - ягоди и банани, моркови, портокали и сметана, нар, черен касис и мляко и др. Можете да добавите в сместа и кисело мляко. Смути е изключително питателна закуска и затова се нарича още "течна храна".

Нашият съвет: Зеленчуковите смути се правят от домати, моркови, младо цвекло, авокадо, краставици, целина и спанак. Сместа се подправя с босилек, кориандър, мента и други ароматни подправки.

Няма коментари: