ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Видео (7 мин.):90 % от болниците отказват планови операции


90% от болниците отказват планови операции и премат само спешните случаи, заради ограничения бюджет, с който разполагат. Това сочат данните на Българския лекарски съюз.

В момента здравните заведения работят с около 40 на сто по-малко средства от договорените. Освен това близо 30 на сто от болниците са на критичния минимум и пестят вече и от храна и консумативи.

Разчетите на лекарите сочат, че 205 милиона лева са необходими на здравната системата да се стабилизира до края на годината. Днес премиерът Бойко Борисов обеща болниците да получат същото като миналата година и натовари финановия министър със спешната задача за две седмици да намери средствата.

Лекари и синдикати влязоха в Министерския съвет с три искания и един ултиматум към премиера - ще излязат на национален протест след две седимици, ако болниците не получат целия си бюджет, ако част от резерва на касата не бъде разблокиран и ако 2% от здравната вноска отива за здраве, а не се влива в резерва на касата.

Д-р Цветан Райчинов - председател на БЛС:
- Две или три болници са тези, които казаха, че засега нямат проблеми, за всички останали проблемите нарастват с всеки изминал ден.

След час и половина среща, едно премиерско обещание замрази поне засега намерението за протести.

Евгени Душков - секретар на КТ "Подкрепа":
- Премиерът пое лично обещания, че сумите, изплатени за миналата годината, ще бъдат изплатени и за тази година.

Не е ясно откъде ще дойдат средствата. Но със сигурност резервът на касата няма да се разблокира.

Евгени Душков - секретар на КТ "Подкрепа":
- Министър Дянков категорично отказа, според него това щяло да застраши борда, след като вече веднъж 220 милиона лева били разблокирани и гласувани знаете и още над 100 милиона щели да застрашат българския лев.

Още не е уточнено и колко средства са нужни на системата да се стабилизира. Разчетите на лекарите и финансово министерство се разминават с около 120 милиона лева. Защо има разлика ще уточнява работна група в следващата една седмица.

Евгени Душков - секретар на КТ "Подкрепа":
- Те твърдят, че и сега се плаща същото, ние казваме, че не може миналата година да се плаща 90 милиона средно, сега да има... говоря месечно, а сега да се дават 69 милиона лева и да се казва, че се дават същите пари, някъде нещо се губи. - Разминаването идва с това, че министър Дянков почна да цитира като абсолютна сума бюджета на НЗОК за болнична помощ, но пропуска нещо, че тези пари голяма част са във фискалния резерв, а не обортират в здравеопазването.

Симеон Дянков - министър на финансите:
- В следващите няколко дни да се направят точни сметки и разчети, точно къде има недостиг, на какво се дължи и в размките на следващата седмица отново да има среща под егидата на премиера.

От януари догодина започва и пълна ревизия на всички 300 клинични пътеки.

Проф. Анна-Мария Борисова - министър на здравеопазването:
- Пълна ревизия относно заплащане, относно структура, относно място в болница, относно извънболнична помощ, относно времетраене на процедурите вътре, което ще регламентира броя на едно работно място, на един работен ден, трябва да въведем ред в тази система.

Освен това ще се въведат и т. нар. корегиращи коефициенти, според които за повече работа на болниците ще се плаща повече.

Нели Нешева - директор на НЗОК:
- Това ще бъдат коефициенти към делегираните бюджети, така че да няма болница, която да се чувства ощетена или привилигирована, а трябва да бъде разпределен бюджета по правила.

Новите коефициенти ще засегнат 80% от болниците в страната, които според шефката на касата работят най-добре.
Автор:Илина Бисерова

Няма коментари: