ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Защо жените обичат шоколад, а мъжете- месо?

bonbnoni_chokoladИма една максима, дълбоко закотвена във всяко съзнание: за да си истински мъж, ядеш месо. Тофу, кисело мляко и шоколад е класическа дамска диета. Защо сме се научили да се храним така и дали всичко това не е просто клише, което няма връзка с реалността?

Генетика

Жените предпочитат сладкия вкус и по-силно усещат горчивината. Затова и типичните дамски коктейли са по-сладки, за да прикрият горчивия вкус на алкохола. Според Марсиа Пелчат жените са генетично предразположени към това.

Хипотезата на Йеил

Според Дейвид Кац от Университета в Йеил, мъжете, ловците, приемат месото като награда за техните усилия от праисторически времена. Освен това те се нуждаят от повече протеини, за да развият мускулна маса.

Той смята, че различният достъп, който са имали мъжете и жените до храна, е обусловил факта, че двата пола се нуждаят от различно количество калории.

Психологическа теория

Дебра Целнер, психолог от Университета в Мотклер, пък е тръгнала по друга следа. Според проучване 50% от американските жени се изкушават от шоколад срещу 20% от мъжете. В Испания обаче любовта към шоколада е еднакво споделена и от двата пола. В Египет и двата пола пък предпочитат соленото. Друго проучване пък показа, че момченцата обичат захарни изделия и бонбони повече от момичетата.

Това я кара да мисли, че културата на съответната страна определя предпочитанията на половете.

По думите й американската култура е особено специфична- първо защото не познава недостиг на храна и второ- защото има хроничен проблем с наднорменото тегло.

Психоложката е убедена, че стереотипът на хранене на мъжете и жените скоро ще се промени. Тя дава пример с нарастващия брой любителки на бирата.

Друг психолог Пол Розин не е съгласен с последното. По думите му с отмирането на традиционната семейна вечеря, на която всички ядат едно и също, все по-честото хранене на ресторант или на полуфабрикати още повече ще задълбочи индивидуалните, полови и културни различия.

Няма коментари: