ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Ръстът определя съдбата на мъжа

trimata_musketariНаполеон, Хрушчов, Путин, Берлускони, Саркози: всички те си приличат по едно - ръста. А както доказват учени, именно този показател определя до голяма степен и начина, по който протича животът на мъжете, пише Дойче веле.

"Великаните" живеят по-опасно

Така, както глухарчета растат най-бързо при високопланински въздух, а промяната в климата се отразява пагубно на врабчетата, така и човешкият ръст не може да бъде обяснен само с генетичното наследство. През детските години той зависи само до 16 процента от гените. За останалите 84% думата имат медицинското обслужване, храната, както и грижите на родителите. Но все пак - в късните години потенциалът за растеж на костите до голяма степен се определя от гените - до 80%.

Мнозина смятат, че по-високите хора са и по-здрави. Това убеждение датира още отпреди 1000 години. Само че учени от САЩ се съмняват в тази теория и дори са разтревожени за "великаните". Д-р Томас Самарас казва: "Всеки допълнителен сантиметър ни струва половин година живот. Увеличаващият се ръст е опасен за здравето, а в дългосрочен план и за съществуването ни." Според американския учен телата на по-високите се състоят от много повече клетки от тези на ниските. А всяка една от тях може да се превърне в ракова клетка. Освен това човешките органи растат до един определен размер, казва ученът и обяснява: "Затова "великаните" имат относително малки дробове, което е тревожно".

Колкото по-висок мъжът, толкова по-голяма заплатата му

А как стоят нещата със заплащането? Историкът Гидо Хайнек от Мюнхен е доказал, че заплатата на мъжа расте в съотношение с височината му. Всеки сантиметър над 1,79 м носи по 5 цента повече месечно възнаграждение. През 1980 г. например 50 на сто от председателите на управителните съвети на 500-те най-големи фирми в света са били високи най-малко 1,82 м.

В любовта обаче "малките" мъже са много по-щастливи от големите, точно както и малките жени. Те са по-ревниви, но и по-верни, твърдят учени от Ню Йорк. Делът на разводите при тях е по-малък. И накрая още една лоша новина за високите: "великаните" са по-склонни към рисковани действия. Така например финансовите инвестиции на мъжа зависят от ръста му - с всеки сантиметър височина се покачва и сумата, която мъжът е готов да вложи в нещо. Във времена на финансова и икономическа криза това е доста обезпокояващо, поне за нации като Холандия и Германия, чиито мъже са едни от най-високите.

Няма коментари: