ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

И много здравословно не е на хубаво

Най-важното -  храната трябва да е разнообразна
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Най-важното - храната трябва да е разнообразна

Редица храни се смятат за изключително здравословни. Но дали е допустима неограничената консумация на този вид хранителни продукти? Отговорът е не, за което има предостатъчно причини.

Колкото и здравословен да е някой хранителен продукт, ако се консумира в прекомерни количества, ще доведе до дисбаланс в храненето. И в дългосрочен план последствията могат да се окажат дори опасни - ако се стигне до преосигуряване с определен вид вещества, това ще навреди на тялото.

Не  прекалявайте с меда!Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Не прекалявайте с меда!

В меда се съдържа твърде много захар

Същевременно трябва да се има предвид, че хранителните продукти в повечето случаи включват не само полезни за здравето субстанции, но и редица други вещества, които, ако се консумират в големи количества, ще предизвикат проблеми.

Пример в това отношение може да бъде даден с меда - той се води здравословна алтернатива на захарта, тъй като съдържа витамини и минерали. Но всъщност количествата на тези полезни вещества са доста ограничени. Ако се яде много мед, че да се внесат в тялото по-сериозни порции от тези вещества, се яде едновременно и много гроздова и плодова захар, която също се съдържа в меда. А в големи количества тя е вредна за стройната линия и може да причини кариес.

Също толкова неразумно би било да се консумират много ядки, за да се намали нивото на холестерина. Различните видове ядки действително влияят регулиращо на холестерина в човешкото тяло. Но това влияние не е особено голямо. За да се постигне желаният ефект от ядките, би трябвало да се ядат наистина големи дози, което пък може да доведе до наднормено тегло. Тъй като ядките съдържат много мазнини, които наистина се числят към здравословните мазнини, но въпреки това могат бързо да увеличат теглото. Поради това за повечето хора максималната дневна порция е една шепа от тези малки калорийни бомби.

Внимавайте и  с ядките!Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Внимавайте и с ядките!

Рекламите подвеждат

Особено много трябва да се внимава с рекламните обещания на производителите на хранителни продукти - ако например течният шоколад или киселото мляко се представят като важни доставчици на калций или на витамини. За да се осигури нужната дневна доза от тези вещества, би трябвало да се изядат огромни количества - с вече споменатите негативни отражения за фигурата. Тъй като значителна част от преработените храни съдържа много мазнини и захар.

Най-препоръчително е храненето да е колкото може по-добре балансирано и разнообразно. И е най-добре да се акцентира на сезонните и регионалните продукти.

МП/БМ/ВШ

Няма коментари: