ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Противниците на синтетичния геном: Днес отворихме кутията на Пандора..

gБританските учени развиха тезата за "Франкенщайн" и поискаха строг контрол срещу евентуална "биогрешка" или "биокошмар" по повод едно от последните научни открития.

Днес бе широко оповестена новината, че екип от учени, начело с доктор Крейг Вентър, са успели да създат изкуствен хромозом и да го трансплантират в жива клетка. Откритието е наречено "синтетичен хромозом".

Революционното постижение на американските учени, които първи в света създадоха жива клетка със синтетичен геном, е една от най-коментираните новини в британския печат, пише БТА.

Обзор на британските издания показа, че наред с възторжените реакции за успеха, скептичните британци изказват повече опасения и критики. За по-строга регулация на работата на екипа на доктор Крейг Вентър пише "Таймс" - евентуална "биогрешка" или "биокошмар", ако новият едноклетъчен организъм излезе извън контрол.

И "Таймс", и "Гардиън" цитират Джулиан Савулеску, професор по практическа етика в Оксфордския университет, според когото Вентър е открехнал най-голямата врата в историята на човечеството, а през процепа би могла да се зърне и човешката съдба. Той влиза в ролята на Бог, като създава изкуствен живот, който не би могъл да се развие самостоятелно. Потенциалът на това постижение лежи в далечното бъдеще, но е действителен и значим. Рисковете обаче също са невиждани", казва професора.

Част от британските медии застават зад резервираното изказване на Бен Дейвис, учен от областта на синтетичната биология в лондонския "Импириъл колидж". Той изказва мнението, че "все още сме доста далеч от създаването на изкуствен живот. Можем да вземем този геном и да добавим нови гени с известни функции, но това не е много по-различно от съвременната молекулярна биология", казва той.

Дейвид Кинг от организацията "Хюман дженетикс алърт" призовава за мораториум върху подобни изследвания, а Пат Муни от "И Ти Си груп" - организация, която води кампании срещу биотехнологиите - определя постижението като "кутията на Пандора".

В "хора на отрицанието" се включиха и религиозни групи. Някои организации предупредиха, че изкуствените организми може да избягат на свобода и да предизвикат опустошения в околната среда. Други разкритикуваха Вентър, че се прави на господ.

Самият доктор Крейг Вентър, в интервю за "Индипендънт", отговаря на въпроса дали се прави на Бог по следния начин: "Това почти се е превърнало в клише, което се повтаря всеки път, когато в науката и особено в биологията, се направи някакво откритие. Науката означава да се стремиш да разбереш живота в най-дълбоката му същност и да се опитваш да използваш това знание за благото на човечеството".

Вентър обяснява също, че неговият екип не е създал живот от нищото, а по-скоро създава нов живот от вече съществуващ.

Няма коментари: