ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Слабите хора са по-умни?


Следенето на телесното тегло и поддържането му в нормални граници може да позволи на възрастния човек да съхрани ума си бистър, докато старее, сочат резултатите от проучване на учени от Френския институт за научни и медицински изследвания и Френския център за научни изследвания, съобщава сп. “Сианс е авнир”. Хората със слаба фигура или с нормално телесно тегло се справят по-добре с тестовете за запаметяване и концентриране на вниманието, отколкото затлъстелите хора, са установили изследователите.

Тестовете за запаметяване, концентриране на вниманието и бързина на обработване на информацията обхванали над 2200 мъже и жени на възраст между 32 и 62 години през периода 1996 - 2001 г. Получените резултати не били удовлетворителни при хората, чийто индекс за телесна маса надхвърля 30. Ако този индекс е над 30, се говори за затлъстяване. В разстояние на 5 години изследователите наблюдавали намаляване на способността за запаметяване при хората, чийто индекс за телесна маса е най-висок. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Neurology.

Те обаче трябва да бъдат потвърдени от по-продължителни изследвания и се добавят към предварителните резултати от други изследвания, установили връзка между затлъстяването и риска от деменция, както и между затлъстяването и загубата на паметта, отбелязват френските учени.

Американски екип пък е установил, че рискът от старческа деменция е със 74 на сто по-голям при затлъстелите хора. Изследването на Рейчъл Уитмър и колегите й обхванало 20 000 души, чието здравословно състояние било проследено в разстояние на 27 години. С лептина могат да бъдат обяснени проблемите с паметта в дългосрочен план при възрастните хора, смятат изследователи от университета на Сейнт Луис. Отделян от мастните клетки, за да бъде регулиран апетитът, този хормон не функционира правилно при затлъстелите хора, поясниха Сюзън Фар и колегите й.

Техният експеримент показал, че мишки се движат по-лесно в лабиринт, след като им е бил инжектиран лептин. Изследователите смятат, че хормонът е замесен в процеса на запаметяване. Те обаче все още не знаят чрез какви биологични механизми затлъстяването може да се отрази на умствените способности.

ЗДРАВЕ НЮЗ

Няма коментари: