ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Шефката на здравната каса получи две обвинения за престъпления по служба!


На директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева са повдигнати две обвинения за престъпления по служба, съобщи прокуратурата.

По-рано днес обвинителите съобщиха, че са привлекли като обвиняем бившия зам.-министър на здравеопазването и бивш шеф на УС на НЗОК Емил Райнов. Обвиняем е и Веладин Битолски, който е бивш парламентарен секретар на МС в кабинета "Станишев, а след това стана началник на кабинета на бившия премиер. Той е член на Националния съвет на БСП.

Първото обвинение срещу Начева е за това, че за периода февруари-май 2009 г. като директор на "Бюджет и финансови параметри" в здравната каса е превишила властта и правата си, като неправомерно, еднолично се разпоредила да бъде извършена корекция в бюджета на районната здравна каса в Сливен. Начева е завишила годишния разполагаем лимит на болница "Хаджи Димитър" в Сливен с 800 000 лв., без да са налице основания за това, с което е ощетила бюджета на НЗОК.

Второто обвинение е за продължавано престъпление по служба, извършено през март 2010 г. Според обвинителите на 2 март Начева неправомерно е разпоредила на директора на РЗОК в София да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на болница "Токуда" на обща стойност 327 248,44 лв. Така според прокуратурата Начева е набавила имотна облага на частната болница и е ощетила НЗОК.

В същия период Начева е разпоредила да бъдат изплатени суми над месечния лимит и на Военномедицинска академия в София в размер на 511 917 лв., с което също е ощетен бюджетът на касата.

На Райнов са повдигнати две обвинения за търговия с влияние. Първото от тях е за това, че през периода юли-декември 2005 г. в съучастие като извършител с Веладин Битолски - помагач, поискал от изпълнителния директор на "Търговска лига"АД парична сума в размер на 17 298 538,46 лв., представляваща 7% от годишния оборот на "Търговска лига-АД" от доставките на лекарства по обществени поръчки на Министерство на здравеопазването и НЗОК. Бившият зам.-министър поискал парите, за да упражни влияние при провеждане на процедури по обществени поръчки за доставки на лекарствени продукти.

Второто обвинение е за това, че на 05.07.2007 г. поискал от Изпълнителния директор на "Търговска лига-АД" 10 964 949,59 лева, представляващи 7% от годишния оборот на "Търговска лига-АД" от доставките на лекарства по обществени поръчки на Министерството на здравеопазването и НЗОК. Райнов поискал сумата, за да упражни влияние в качеството си на зам.министър на здравеопазването и шеф на УС на касата при вземане на решение във връзка със сключването на договори за оказване на медицинска помощ в болнични заведения за инванзивна кардиология на "Търговска Лига-АД".

На Битолски е повдигнато обвинение за престъпление за това, че през периода юли-декември 2005 г. като помагач в съучастие с Емил Райнов е поискал от изпълнителния директор на "Търговска лига"АД 17 298 538,46 лв., представляващи 7% от годишния оборот на компанията от доставките лекарства по обществени поръчки.

И на тримата обвиняеми е определена мярка за парична гаранция в размер на по 2 хиляди лв.

Жени Начева беше избрана за директор на НЗОК на 10 февруари 2010 г. По време на гласуването в парламента тя получи 110 гласа "за", 12 "против" и 41 "въздържал се", припомня Дневник.

ЗДРАВЕ НЮЗ

Няма коментари: