ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Къртят със секачи фалирала болница...грехота

Крадци съсипват скъпа техника за няколко кила ламарина



Сега пациенти идват само в кабинетите на джипитата и в частния медицински център

Ромски орди нападнаха със секачи фалиралата болница в Радомир. Многопрофилната лечебница спря да работи преди три месеца и затвори отделенията. Лекарите и сестрите напуснаха, а след тях започнаха атаките на крадците. От началото на март сградата на няколко пъти е разбивана и ограбвана. След сигнал на останалите единствени на работа счетоводители в лечебницата е поставена нощна охрана. Шофьор на линейка и техник обикалят сградата заедно с двама общински гардове.

Мургавите бандити нападнали първо пералнята. С чукове и секачи те откъртили ламаринените капаци на скъпите професионални машини. Измъкнали и двигателите и ги подготвили за изнасяне за следващата нощ. Служители обаче заварили разбитите врати на помощната сграда и сигнализирали в полицията. Така за килограм ламарина е съсипана техника за хиляди левове, която би могла да се използва от местните забавачки, ядосва се главната счетоводителка Катя Страхилова. Тя и домакинката Зоя Колева написали сигнал до общинския съвет и до кмета с молба да се вземат мерки срещу нападенията над болницата.
Ромите опоскали де-що има кабел, разрушили инсталацията в помощната постройка и ограбили трансформатора в двора. Атакувана е и бившата стерилизационна. Заради липса на ток не работи и фризерът за опасни биологични отпадъци.
Атаките започнали още в края на февруари, когато лекарите напуснаха работа и отделенията бяха затворени. В момента в болничната сграда работи само частен медицински център с няколко кабинета на втория етаж. Няколко джипита също имат приемни там. Условията са ужасни, оплака се един от общопрактикуващите лекари. Той жали пациентите, които чакат реда си в ледените коридори, защото отоплението вече не се пускало. Мивките в кабинетите пък постоянно се запушвали.

Скъпа апаратура стои заключена в клиничната лаборатория и рентгена. Служителите са в ужас как ще ги опазят от ордите крадци. Вече имало наемател на лабораторията срещу 420 лева месечно. Обсъжда се и вариант тя заедно с рентгена да бъдат предоставени на ДКЦ-1 в Перник, откъдето да изпращат специалисти за обслужване на пациенти. Така болните от Радомир няма да бият път до областния център за всяка снимка или даване на кръв.

Радомирската болница е първата в страната, която обяви фалит. За миналата година през стационара са преминали едва 94 лежащоболни. Средно дневно са били заети само 4 от наличните 38 легла. Лечебницата натрупа близо 700 бона дългове и бяха запорирани сметките й. През януари започна масово напускане на персонала. Осем лекари избягаха и близо месец болницата работеше само за един медик - завеждащата детско отделение д-р Сия Евтимова. После и тя си плю на петите, защото не можеше да издържа да стои без заплата. Потъващия кораб напусна и шефът д-р Цветан Георгиев. В момента на работните си места са само шестима души - счетоводството, личен състав, домакинката, един шофьор и работник по поддръжката. Не знаем докога ще ни държат, твърдят служителите. Последните заплати в лечебницата са изплатени през ноември.

Вече има и заведени съдебни дела от лекари и медицински сестри. Те обаче недоумяват откъде ще се вземат пари за дължимите им възнаграждения. Няма яснота и за съдбата на сградата. Преди време местни съветници се изцепиха, че преговарят с "Токуда" за сътрудничество. Радомирци щели да им пращат пациенти, а от София да им връщат хора за долекуване. Явно обаче идеята се разсъхна.
Анна ГЕОРГИЕВА
standartnews.com

Няма коментари: