ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Не здраве, а погребална агенция


Закриваме Министерството на здравеопазването и създаваме централизирана погребална агенция под държавен контрол. Това ще ни се иска на всички здравноосигурени, след като правителството реши да вдигне здравната вноска на 10 процента. Мотивът му е, че така ще има повече пари за по-добри лекарски и болнични услуги. Под въпрос обаче остана дали вноската, която държавата плаща за определени групи от хора като деца, социално слаби, държавни служители, съдии и военни, също ще бъде 10 процента.

Ако тази вноска остане същата, ще означава, че всички освен привилегированите категории ще бъдем дискриминирани. Вноската на всеки чиновник, който пийва кафе през работно време и ни взема подкуп под масата, ще е по-ниска от всички, които са имали неблагоразумието да работят на частно и наистина да се трудят. Ако пък и държавата внася същата вноска както и обикновените, редови граждани, увеличението й ще е, меко казано, безсмислено. Тогава ще се окаже, че ние плащаме на държавата, за да харчи пари за осигуровки, и парите за здравеопазване пак ще са си същите.

Така при явният dead end (без изход) във финансирането на здравето може просто да се съгласим да не висим пред кабинети и болници, чакайки съмнителна от гледна точка на качеството услуга, а просто да легнем и да чакаме светлината в тунела. В новата погребална агенция пък ще депозираме доброволния си отказ от здравеопазване.

Като цяло картината с осигуряването придоби апокалиптични краски. Ние ще си плащаме, бизнесът ще си плаща и заедно ще се наслаждаваме на кризата. Това обаче се оказва по-малкото зло по думите на вицепремиера Симеон Дянков. По негови думи, ако здравеопазването не се финансира с новото увеличение на осигуровките, ни чака пагубна безработица, повишаване на ДДС и на акцизите.

Мрачният период за здравето у нас явно няма да приключи скоро. Хубаво е да си помислим, че дори да паднем жертви на системата, ще сме завещали някоя друга здравна вноска на държавата, за да осигурим по-доброто бъдеще на някой държавен служител или съдия. Последните почти да станат герои на здравето, след като се роди и идея да ни вкарват в затвора заради неизплатени осигуровки.

Христина Рафаилова/novinar


Няма коментари: