ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

От пресата: Край на солидарния модел - плащаш по-малко, ползваш повече

За всички заети от държавния сектор здравната вноска ще е 10%. Решихме само за пенсионерите и децата тя да остане 8 на сто. Това казва в блиц интервю за „24 часа” зам.-финансовият министър и шеф на Надзорния съвет на здравната каса Владислав Горанов. По думите му, държавата превежда вноски общо за 2 млн. души, което прави 140-160 млн. лв. месечно. Трансферите се правят на три месеца, което обаче не пречи всеки месец да се осигуряват парите, заложени в бюджета, твърди Горанов и допълва: „Ако обаче създава проблем на касата, готови сме да променим схемата и да превеждаме вноските месечно.” На забележка, че когато касата не плаща се появяват съмнения, че парите в резерва са виртуални, Горанов отговаря: „Няма нищо виртуално. В БНБ има 850 млн. лв.”

Според лекари обаче парите там трябва да са доста повече. „В резерва на здравната каса има 860 милиона лева, но са спестени още около 900 милиона, които държавата не е внесла за здравноосигурителни вноски на пенсионерите, децата, инвалидите, военнослужещите. Така общата сума става 1,5 млрд. лева, които не се използват, заяви председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров”, пише „Земя” и цитира д-р Киров, който казва: „Няма да престанем да търсим истината какво се случва с парите на здравно осигурените, това, което се говори за недостиг на средства, е лъжа.” По думите му, повишаването на здравната вноска е "илюстрация на идеен дефицит, хаотизъм и симптом на височинна болест на тези, които правят здравната и финансова политика".

Думите на шефа на джипитата потвърждават и бивши членове на управителния съвет на касата, научаваме от „24 часа”. Според тях държавата не е внасяла дела си в касата от месеци. Другата причина за финансовата криза в здравеопазването била сгрешен бюджет на осигурителната институция за 2010 г., пише вестникът. „Парите, с които оперира касата, били намалени с около 500 млн. лв. спрямо 2009 г. Затова и скокът на данък здраве сега няма да увеличи услугите, нито качеството, а ще покрие същите дейности като миналата година, само че за повече пари, твърдят икономисти. Увеличението щяло да донесе най-много 350 млн. лв., и то при отлична събираемост, на каквато вече никой не се надява”, четем във ВАЦ-овото издание.

„Мащеха за работещите” нарича вестникът държавата в коментарен материал, посветен на увеличаването на здравната вноска. „Скандалното в случая е, че се натоварват отново онези, които и досега са си плащали здравните вноски. И с чиито пари се лекуват други 1 милион и 200 хиляди души, които въобще не мислят и да плащат данък здраве. Отгоре на всичко в случая държавата гледа на бизнеса и работещите като мащеха, докато за себе си изглежда е избрала привилегията с по-ниската ставка. Вярно, че кризата е тежка, но под ударите й са главно хората, които работят и пълнят хазната”, пише ежедневникът.

„Не здраве, а погребална агенция” пък е заглавието на коментар в „Новинар”. „Закриваме Министерството на здравеопазването и създаваме централизирана погребална агенция под държавен контрол. Това ще ни се иска на всички здравноосигурени, след като правителството реши да вдигне здравната вноска на 10 процента”, казва авторът. Публикацията отбелязва, че ако вноската за осигурените от държавата остане на досегашното си ниво, това ще означава, че всички освен привилегированите категории ще бъдем дискриминирани. „Вноската на всеки чиновник, който пийва кафе през работно време и ни взема подкуп под масата, ще е по-ниска от всички, които са имали неблагоразумието да работят на частно и наистина да се трудят. Ако пък и държавата внася същата вноска както и обикновените, редови граждани, увеличението й ще е, меко казано, безсмислено. Тогава ще се окаже, че ние плащаме на държавата, за да харчи пари за осигуровки, и парите за здравеопазване пак ще са си същите. Така при явният dead end (без изход) във финансирането на здравето може просто да се съгласим да не висим пред кабинети и болници, чакайки съмнителна от гледна точка на качеството услуга, а просто да легнем и да чакаме светлината в тунела. В новата погребална агенция пък ще депозираме доброволния си отказ от здравеопазване”, пише авторът и допълва: „Като цяло картината с осигуряването придоби апокалиптични краски. Ние ще си плащаме, бизнесът ще си плаща и заедно ще се наслаждаваме на кризата.”

zdrave.net

Няма коментари: