ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Още стотици хиляди губят здравните си права


Самоосигуряващите се попълват нов тип декларация от тази година

Още 380 000 души могат да отпаднат от здравноосигурителната система, ако не внесат веднага здравните си вноски. Това стана ясно при разясняване на данъчната кампания от експерти на НАП. Данните показват, че към 1 декември миналата година 380 000 души имат повече от три неплатени осигурителни вноски за последните 36 месеца. Според последните промени в Закона за здравното осигуряване, влезли в сила от началото на тази година, в случай че не се дължат повече от три месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца назад, правата се прекъсват. Досега този период беше 12 месеца.

До този момент с прекъснати здравноосигурителни права са около 1 млн. души. За да ползват услугите на здравната каса, онези, които не са си внасяли 36 вноски, трябва незабавно да внесат поне 33 от тях. Ако за последните три години пък се дължат 4 вноски, задължително трябва да се плати поне една, за да се възстановят правата. Останалите вноски също са дължими, но услугите на здравната каса могат да се ползват. Логиката е, че длъжниците не трябва да остават с повече от три неплатени вноски, ако не искат да загубят правата си.

От 1 януари тази година вноската за самоосигуряващите се лица вече е 16,80 лв. на месец. Дължимите стари вноски се плащат в размера за съответните години, но с лихвите. От тази година самоосигуряващите се лица задължително попълват нова декларация по образец №7. Тя трябва да се подаде до края на месеца, следващ месеца, в който е започнало задължението им сами да внасят осигуровките си. Всички, които се осигуряват по този ред и внасят здравноосигурителните си вноски за своя сметка към 1 януари 2010 г., трябва да подадат новата декларация по образец №7 до 1 март 2010 г. Глобата за неподаване на декларацията е от 500 до 1000 лв.

Няма коментари: