ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Бившият здравен министър Илко Семерджиев завлече хиляди


Напишете: В никакъв случай не се връзвайте на примамките на ДОМ „Здраве", аз три години никаква облага не съм видял, макар че имах нужда да ми помогнат в лечението.

С такъв призив дойде в редакцията на „Акцент" пловдивчанинът Илия Костадинов. Той се помамил от щедрите обещания на доброволната осигурителна мрежа, и най-вече, че начело на нея стоял не кой да е, а бившият здравен министър Илко Семерджиев. Той не само че е бил министър, но е ръководел екипа, който разработи Здравната стратегия 2001-2010 г. Освен това е и председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

Малко ли е това, за да повярваш и да внасяш в неговия ДОМ „Здраве" бели пари за черни дни. И нашият читател внасял, а срещу това нямало нищо. Или по-точно - уклончиви обещания, че сега е така, но след година-две нещата ще са други.

Справката, която направихме, сочи, че интернет форумите са залети от оплаквания на злочести клиенти на фонда и е пълно с подобни заклинания към онези, които още не са се хванали на въдицата. И не само това - към частния здравен фонд има десетки жалби, потвърдиха от Комисията за финансов надзор (КФН). От сайта на контролния орган става ясно, че за миналата година Доброволната осигурителна мрежа „Здраве" е била забърсана с 55 акта „за груби нарушения на правата и интересите на осигурителите". Актове е имало и в предходните години, но дружеството продължава да работи и на контролните органи не им минава дори през ум да отнемат лиценза.

И как да посегнеш, като освен бившия министър, в екипа са все спецове по източване на държавните пари за здраве.

Първи ортак му е Бойко Пенков (шеф на Националната здравноосигурителна каса по времето на Илко Семерджиев) и Петър Календеровски, от когото пропищя Благоевградска област, когато е бил шеф на Здравната каса там.

Така тримата печени експерти по здравното осигуряване (и здравната измама, би добавил нашият читател) създават още през 2004 г. доброволната мрежа, в която оплитат стотици балъци. Няма чуждо участие, всичко е нашенска далавера. А как става тя? Най-тлъстото парче е в т. нар. корпоративни договори. Според 40-годишния бивш министър, „Здраве" разполага с 250 такива.

Илко сключвал договор например с шеф на голяма фирма. Проблем няма, защото веднага му връща комисионата. В тези договори има клауза за гласност, според която всеки служител трябва да е с документ за това, че работодателят допълнително го осигурява. Но се оказва, че това са банални подробности и повечето и хабер си нямат. Нещо повече: някогашният стратег на здравното осигуряване още преди години си е подсигурил гърба. В Закона за здравното осигуряване пише, че при фирми с над сто души може да се мине и без персонални здравни декларации.

Корпоративни договори има, вноски - също. Справката показва, че годишно в касата на фонда са влизали около 5-6 млн. лв.

от вноски. Част от тези пари трябвало да отиват за подпомагане лечението на членовете на „Здраве". Трябва, ама не отиват при всички. Ето простичкия пример: ако служител се разболее и има осигурителни вноски във фонда на бившия министър, не би трябвало да има никакви притеснения. Защото, ако лечението му струва хилядарка, 800 лв. брои НЗОК, а другите двеста трябва да дойдат от „Здраве". Първо, повечето не знаят тази подробност, а които знаят и случайно си потърсят правата, остават с пръст в уста. Така се получава, твърдят експерти пред „ Акцент", защото няма регистър на осигурените в този фонд. Тази бомба е заложена още когато Семерджиев и екипът му са правели Закона за здравното осигуряване. Най-вероятно включването на тази незначителна подробност е станало от разсеяност?!

И какво става с милионите на фонда ? Няма страшно - тарикатите експерти и на това са му намерили колая. Колко му е да ги завъртят в страничен бизнес, който умножава десетократно банковите им сметки! И го правят - и тримата имат фирми с най-разнообразна дейност: от строителство до търговия и хотелиерство. И не се чудете, че сметките не излизат. Или излизат, но само тримата знаят къде и как.

Ето ви очеваден пример.

През 2008 г. в ДОМ „Здраве" са влезли 6,3 млн. лв., показва официалният финансов отчет на дружеството. От тях за претенции на осигурени лица са платени 3,6 млн. лв. Къде са останалите пари? Като краен финансов резултат е отчетена загуба в размер на 661 000 лв. А в какви „странични „ дейности са потънали близо три милиона, не е ясно. Поне на членовете на фонда.

Лека-полека пирамидата на фараона Илко Семерджиев почна да се пропуква и до рухването има само една крачка. Още през миналата година някои от корпоративните клиенти усетиха накъде вървят нещата и прекратиха договорите си с ДОМ „Здраве" заради недоволството на своите служители. А преди 5 месеца Илко Семерджиев и аверите му от фонда по терлици са се оттеглили, казаха техни бизнес партньори. Все още не е ясно дали някой друг ще продължи да прибира здравни вноски, или се подготвя фалит на дружеството. Ужилените от бившия министър и стратег на здравното осигуряване ще се окажат обаче не само неговите клиенти. Няма начин държавата да не развърже кесията и да плаща вместо Илко и компания за лечението на хиляди хора.
Лиляна Добрева, в. "Акцент"

Няма коментари: