ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Хора с присадени органи се боят за лекарствата си, търсят премиера Борисов

След 20 януари около 300 пациенти с трансплантирани органи могат да останат без имуносупресори заради изчерпани количества.

От март месец пък имуносупресорите на близо 80% от трансплантираните у нас могат да бъдат заменени с по-евтини генерични версии на медикаментите, без да се остави право лекарите да избират подходящия медикамент за всеки конкретен пациент.

За това предупреди Иван Димитров от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания (АПБЗ). От пациентската организация са изпратили писмо с молба за съдействие до министър-председателя Бойко Борисов, към когото се обръщат освен като към премиер, и като към човек, многократно заявил подкрепа към трансплантираните пациенти у нас.

Хората с присадени органи се опасяват, че след преживените страдания, положените усилия и вложените хиляди левове, сега надеждата им за живот може да бъде отнета заради пестене на пари от лекарства. До дни ще бъдат изчерпани количествата от единия имуносупресор, които трансплантираните приемат, за да не отхвърли организма чуждия орган. Търгът за доставка на нови количества от препарата пък се очаква да отнеме около два месеца технологично време, отбеляза Иван Димитров.

Има и реална опасност само и единствено по финансови причини да бъдат подменени имуносупресорите на около 80% от българите с трансплантирани органи, което ще доведе до промяна на тяхната имуносупресивна терапия, пишат още от АПБЗ до премиера. Причината е, че в позитивния списък се очаква да влязат генерични имуносупресори, което ще даде възможност по-евтините продукти изцяло да заменят оригиналните. „В Европа действително има и генерични, и оригинални медикаменти, въпросът е да ги има и двата вида и лекарят да може да избира според конкретния пациент и моментното му състояние”, коментира Иван Димитров. По думите му, от замяната на лекарствата с по-евтините им версии държавата можела да спести между 50 и 80 лв. месечно на човек, но само в краткосрочен план, защото в дългосрочен план евентуална реакция на отхвърляне на присаден орган ще струва на държавата по 110 000 лв. на човек.

В писмото си до премиера Борисов от пациентската организация съобщават, че са алармирали за проблема здравния министър Божидар Нанев, заместниците му Власковска и Митрев, както и съветника по лекарствената политика Дудов. Пред пациентите те заявили, че подобна промяна би била рискована и нежелателна, но впоследствие от АПБЗ разбрали, че до края на тази седмица въпреки всичко ще се обсъди позитивния списък с готвената промяна. „Искрено се надяваме, че България няма да подлага на какъвто и да е риск живота на своите трансплантирани граждани, върнали си с толкова надежда качеството си на живот със своите трансплантации”, пишат до премиера от пациентската организация и уточняват, че става въпрос за около 500 трансплантирани граждани.

zdrave.net


Няма коментари: