ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Вкусни „бомби” ни дебнат по време на празници

Не преяждайте, не препивайте, избягвайте тежките храни, старайте се да не смесвате различни видове алкохол…Колко пъти сме чували тези съвети преди празници и колко пъти сме ги спазвали? Сигурно рядко или почти никога. Така ли трябва да бъде обаче? Напоследък все по-често гастроентеролози, токсиколози, диетолози с нарастваща тревога посочват опасностите от ирационалното хранително поведение, което става навик за все повече хора от най-различни възрасти и се манифестира в най-пълния си вид по време на празници.


Оказва се обаче, че не само обичайните за сезона и културната традиция ястия и напитки в неподходящо количество и безразборни комбинации могат да бъдат рискови за здравето на човека. Все по-често


заплахата идва от „незабележимите удоволствия” –


дребни наглед лакомства, които могат да станат причина за неподозирани по размерите и силата си последици. Солети, дребни сладки и соленки, целувки, мини-вафлички и кроасани, ореховки, бонбони, ядки, сухи и захаросани плодове, тиквени и слънчогледови семки – всички те носят удоволствие, консумират се по всяко време и без съобразяване с основните хранения, с повод и без повод, със или без алкохолни или безалкохолни напитки. Съвсем естествено е когато човек изпитва удоволствие да не си задава въпроси за това, което може да последва. Важен е мигът, важно е да бъде приятно тук и сега, важно е да отпразнуваме празника – това са опорните точки на съвременната „философия на консумацията”.


А къде се крият най-неподозираните опасности?


На първо място сред тях диетолозите поставят ядките


Орехи, фъстъци, лешници, бадеми, кашу, кедрова ядка – пиния, шам-фъстък и още други видове, дошли на трапезата на българина от близки и далечни страни – всички те са неизменна част от кулинарната страна на празника, при това в повечето случаи като задължителна съпътстваща храна към твърдия алкохол.


Известно е, че ядките съдържат мазнини (мононенаситени, полиненаситени и омега-3 мастни киселини) в много високо количество – между 30 и 65%, както и белтъци – между 10 и 30%. Най-общо казано, съвременната диететика им отрежда ролята на пълноценна алтернатива на животинските белтъци. По белтъчно съдържание те се доближават и дори превъзхождат бобовите храни. Най-богата на протеини е кедровата ядка – пинията – цели 31%. Извънредно високото съдържание на мазнини в ядките обаче е сигнал, че при консумацията им не трябва да се забравя мярката. Не повече от два ореха на ден в нормални условия са препоръчителната доза, позволена от диетолозите. Рекордът държат лешниците с 62% мазнини, следват ги орехите със средно съдържание от 55% (при някои сортове малко по-ниско - 47%, а при други – по-високо – 64%), бадемите – с 50%, фъстъците – с 27% и т.н. Особено място в тази поредица заемат семките – слънчогледовите (съдържание на белтъчини 25% и на мазнини 60%) и тиквени (съдържание на белтъчини 30% и на мазнини 45%). Според специалистите по хранене що се отнася до семките човек в още по-малка степен отколкото при ядките е склонен да си дава сметка за количествата, които консумира, просто защото се увлича.


Да се пие твърд алкохол и да се консумират едновременно ядки е препоръчително, посочват диетолозите. Мазнините допринасят за разграждането на етанола и по този начин човек не се опива или се опива по-бавно. Друг е въпросът какви трябва да бъдат количествата… Разбира се, нека всеки трябва сам си отговори. Медиците само припомнят, че многото мазнини поставят на изпитание нормалното функциониране на всички органи на стомашно-чревния тракт – стомах, черва, панкреас, жлъчка, черен дроб. И приканват да се замислим, преди да е станало късно.


Друга трудно забележима опасност са сухите плодове.


От хилядолетия хората познават предимствата на сушенето като начин за консервиране, при който хранителните качества се запазват напълно, а витамините и минералите остават дори в по-високи количества поради това, че водата се е изпарила.

Стафиди, смокини, фурми, банани, ананас, сливи, круши, ябълки – за всички тях е характерно високото калорийно съдържание – между 250 и 360 калории за 100 грама, наличието на големи количества концентрирана захар, витамини – най-вече C и групата B и микроелементи – калий, желязо, магнезий, цинк, селен, хром. Не повече от 30 грама стафиди на ден е допустимото количество при нормални условия. Ясно е обаче, че по време на празници те се консумират значително повече. По-добре би било поне да се приемат т.нар. миксове – комбинация от няколко вида.


Според специалистите по диететика, сухите плодове са дори по-опасни от бонбоните, защото са по-леки и приятни, а човек е по-склонен да консумира прекомерно, защото сладките храни, както е добре известно, повишават съдържанието на ендорфини в главния мозък и по този начин създават чувство на задоволство и по-добро настроение. Първото и най-важно предупреждение е те да се приемат в ограничени количества от хора с проблеми във въглехидратната обмяна - контролът е абсолютно необходим при диабетици.


„Нека не забравяме, че ядките са една истинска белтъчно-мастна бомба, сухите плодове пък можем да наречем „витаминно-минерална бомба” – подчертава водещата наша диетоложка проф. Донка Байкова. Нищо не може да оправдае злоупотребата с тях, не трябва да забравяме, че макар и приятни, те могат да ни изиграят лоша шега – продължава тя. А рецептата на бързото възстановяване след прекомерна консумация според проф. Байкова се състои единствено в


правилно захранване.


То включва билкови чайове, плодови сокове, малко мляко и плодове отначало, а впоследствие – постепенно включване на леки белтъчни храни и плавно преминаване към обичайния хранителен режим.


zdrave.net, Невена Попова

Няма коментари: