ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

НЗОК ще харчи всички пари от здравните вноски..


От Нова година здравната каса ще има правото да изразходва цялата сума, събрана от осигуровките, а не, както досега, да държи голяма част от тях в резерв.

Това обяви вчера финансовият министър Симеон Дянков. "В бъдеще е ясно, че всичките 8 процента ще се използват за здравеопазването, вместо, както е досега, 6 на сто да се използват за здраве, а 2 на сто да влизат в резерва на касата и да се държат на сметка в БНБ", каза той. Дянков допълни, че към момента под формата на резерв на здравната каса са натрупани малко под 700 млн. лева. 400 милиона лева от тях се очаква да се съберат през 2009 г. в резултат на вдигането на вноската от 6 на 8% от началото на тази година.

Лихвата, която се получава срещу трупаните в БНБ пари от здравни осигуровки, е под половин процент, съобщи още финансовият министър и определи тази практика като нечестна спрямо боледуващите българи. Затова според него трябва да се мисли за по-гъвкаво управление на средствата. Това можело да стане, като част от въпросните 700 млн. лева например бъдат вложени в търговски банки срещу по-висока лихва, а останалата част да се използват отново за здравеопазване. Според Дянков въпросът как да се използват натрупаните пари зависи най-вече от Народното събрание, защото то трябва да отблокира средствата. Министърът съобщи още, че в парламента вече се водят разговори по въпроса, но подробностите ще излязат от здравната комисия в Народното събрание.

Междувременно стана ясно, че събранието на представителите на здравната каса е приело проекта на бюджет на касата за 2010 г. Той е с корекции спрямо внесените от управителния съвет стойности, съобщиха от касата. Според него приходите и трансферите на касата през 2010 г. ще възлязат на 2,546 млрд. лв. Предвидените разходи и трансфери са 1,871 млрд. лв. От тях разходите за здравноосигурителните плащания са в размер на 1,569 млрд. лв., което е с около 700 млн. лв. по-малко от предложението на управителния съвет.

В проектозакона за бюджета на касата догодина се предвижда разходите за здравноосигурителни плащания да могат да бъдат увеличавани с 250 млн. лв., като средствата са от оперативния резерв. Това е 10% от приходите от здравни осигуровки. Освен това е предвидена възможност по предложение на правителството Народното събрание да утвърди допълнителни бюджетни кредити, с които да се увеличи размерът на разходите за второто шестмесечие на 2010 г.

.

Няма коментари: