ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Дянков: Цените на лекарските услуги и на здравните пътеки ще се повишават


С около 30% се очаква да скочи стойността на медицинските услуги в България, ако те се синхронизират с тези в останалите европейски страни. Това заяви по време на извънредния събор на Българския лекарски съюз в Равда министъра на финансите Симеон Дянков. До две седмици екип от финансисти и експерти от лекарската колегия ще трябва да изготвят обективен ценоразпис на медицинските услуги.

Министър Дянков беше категоричен, че цените на лекарските услуги и тези на здравните пътеки ще се покачват, за да могат да достигнат реалните си нива. Според анализите на министъра до момента в България се наблюдава дисбаланс в бюджета, тъй като у нас се харчат с 50% по-малко пари за здравеопазване, спрямо останалите европейски страни, много повече са средствата, които българите отделят за силовите сектори. „Трябва да се отделят повече пари за социалните сектори в България за сметка на силовите. Балансирането може да се случи в настоящия проектобюджет за период от мандат и половина", каза министър Симеон Дянков.

До две седмици предстои да стане ясно какъв ще бъде типа осигурителна система, когато бъдат изготвени обективните ценови списъци за здравни услуги и бъдат разгледани конкретните предложения на експерти, икономисти и представители на лекарското съсловие.

Според министър Дянков оплакванията до сега в системата на здравеопазването са, че няма регламент за доплащане на услуги, както и по какъв начин да се извършва то. По думите му с настоящите промени доплащането ще излезе на светло.

„Системата за рамков договор между лекари и здравна каса не работи, затова ценообразуването по здравните пътеки ще се прави от икономисти", категоричен е вицепремиера. Предложенията за реформите в здравеопазването Дянков ще представи още тази вечер на Бойко Борисов.

На днешния отчетно-изборен събор бе избран и нов председател на Лекарския съюз, тъй като досегашният - Божидар Нанев, стана министър на здравеопазването. Организацията ще бъде оглавена от д-р Цветан Райчинов от Русе. Той получи гласовете на 203 делегати, от участвалите в събора 370 представители на съсловието от цялата страна.

Няма коментари: