ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Един на всеки десет души страда от високо кръвно..

Един на всеки десет души страда от високо кръвноС напредване на възрастта рисковете нарастват. Високото кръвно може да повреди артериите и да ограничи снабдяването на тялото с кръв и да причини сериозни проблеми на органите.

Статистиката показва, че един от всеки десет души е с високо кръвно. Няма значение дали той е мъж или жена, с напредването на възрастта рисковете за него или нея нарастват непрекъснато. Общоизвестен факт е, че докато сърцето помпа кръв, налягането в артериите може да бъде измерено. Когато това налягане е твърде високо, ние го наричаме високо кръвно или, както е медицинското му название, хипертония.

Високото кръвно може да повреди артериите и да ограничи снабдяването на тялото с кръв, като в крайна сметка причини сериозни проблеми на органите. Това се отнася най-вече за работата на сърцето. Ако не се лекуват навреме, страдащите от хипертония могат да получат сериозни увреждания на организма.

Кръвното налягане се измерва с уред със сложно име - сфигмоманометърРискът от смърт при хората, които имат високо кръвно – най-вече от инфаркт или инсулт – е двойно по-висок, отколкото при хората с нормално кръвно налягане. Високото кръвно води за ръка със себе си и сериозни проблеми за човека с бъбреците и зрението.

Кръвното налягане се измерва с уред със сложното име “сфигмоманометър” и се отчита с две числа (нормално те са 120/80). Цифрата 120 например показва налягането, което сърцето оказва върху артериите при всеки свой удар, докато изтласква кръв.

Второто число е за диастоличното налягане или налягането, което се получава в миговете между две изтласквания, докато сърцето е в покой.

Няма коментари: