ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Високите санкции за лекарите търпят корекции, увери д-р Лъчезар Иванов

Проектът за промени в Закона за здравното осигуряване не решава старите проблеми, а добавя нови към тях. Това заяви в предаването „Тази сутрин” на bTV председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас д-р Любомир Киров. По негово мнение, законът окончателно превръща НЗОК в политически зависим орган и елиминира съсловните организации. 24-часовото разположение на джипитата е едно недоразумение, а предвидените в проекта санкции са демонстративна мярка и заобикаляне на проблема, смята д-р Киров.

Не може един човек да е 24 часа на разположение, съгласи се с него председателят на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов. По въпроса за санкциите депутатът отбеляза, че те са били предложени от екипа на здравното министерство, а при разглеждането им народните представители от ГЕРБ са ги отхвърлили като непосилни и са коригирали част от тях. Д-р Иванов призова семейните лекари да бъдат спокойни, че санкциите ще претърпят промяна при разглеждането на проекта.

„Това звучи като „спокойно, ще ви режем опашката, но малко по малко, не наведнъж”, отвърна д-р Киров. Според него въпросът е принципен – кой и за какво ще налага санкции, както и по какъв начин ще бъдат установявани те. Засега няма уредена структура на медицинския ДАНС - Агенцията за одит, отбеляза председателят на общопрактикуващите лекари. „Тогава да няма никакви санкции, да премахнем законодателството и всеки да работи по съвест”, контрира Лъчезар Иванов. Според д-р Киров, санкцията трябва да бъде средство за методичен контрол и да върне в правия път този, който е кривнал, а не да го ликвидира. Възниква въпросът защо е необходимо да се изнася контрола от НЗОК и да се създава нова армия от администратори, запита той. Според председателя на здравната комисия, именно новият законопроект премахва „армията от администратори”. Колко от общопрактикуващите лекари са спазили закона за придобиване на специалност обща медицина, след като нямаше предвидени санкции, на свой ред запита д-р Иванов. 30% от джипитата вече са с придобита специалност, още 60% са в различен етап на специализация, стана ясно от думите на д-р Киров. Над 50% от общопрактикуващите лекари са със специалност педиатрия и вътрешни болести, което е уникално за нашата страна и го няма никъде по света, отбеляза той. Д-р Киров напомни, че при удължаването на срока за придобиване на специалност в закона се въведе и текст, който приравнява специалността обща медицина на вътрешни болести, педиатрия и хирургия. Това не е нормално и трябва да се преразгледа, иначе всякакъв стимул за специализация би бил ликвидиран, смята д-р Любомир Киров.

zdrave.net

Няма коментари: