ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Свинският грип пълзи към България...

Едва след Нова година ще ваксинираме срещу него, казва д-р Ангел Кунчев


Термометрите ще заковат 0 градуса в четвъртък. Ще довее ли студът болести? И по-яростните ли са атаките на вирусите, когато навън вее леден вятър? Как да се спасим от инфекциите и кога да очакваме поредната грипна вълна? Ще ни атакуват ли "Брисбейн" и свинската зараза в комплект? И трябва ли да се страхуваме от AH1N1? Това попитахме епидемиолог номер 1 в България - д-р Ангел Кунчев, шеф на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването.

Д-р Ангел Кунчев
Фото "СТАНДАРТ"
- Д-р Кунчев, ще ни атакуват ли по-яростно вирусите в студеното време?
- Има зависимост между падането на температурите и разпространението на заразните болести. Най-вече - на респираторните. Но не може да се каже, че рязкото застудяване е по-опасно. Напротив - точно при нехарактерното за сезона затопляне се увеличават респираторните инфекции. И обратното - при по-ниски температури са по-ограничени. Въпреки това е факт, че студовете изтощават организма и понижават защитните сили. И обикновено боледуваме повече и по-често.
- Кои хора са най-уязвими?
- Малките деца и пенсионерите. Голяма част от хората над 60 или 65 години са с придружаващи заболявания, което ги прави по-уязвими. Малките деца пък често карат различен тип инфекции. И са по-податливи на вирусите.
- Как да се пазим от болести в студовете?
- Няколко са оръжията срещу вирусите. Разбира се, ваксината е на първо място. Имунизацията обаче предпазва само към определените щамове, които очакваме - например "Брисбейн". А тъй като преди него минават много вируси - респираторно-синцитиални, адемогрипни, парагрипни и много, много други, е важно организмът ни да бъде в добро състояние. Да сме изградили добър имунитет.
- Как да подсилим имунитета си?
- Изключително важно е правилното хранене. Най-важни са белтъчните храни. Добре е да се хапват месо, риба, млечни продукти, яйца и варива. Както и витамини, разбира се. Хубаво е да се ядат много плодове или зеленчуци. За хората, които по принцип имат проблеми с имунната система, има специални препарати. Имуномодулаторите, приети през есенния сезон, дават много добър ефект. Само имунитетът обаче не е достатъчен. Нека не забравяме - все пак става дума за заразни болести и трябва да избягваме контактите с много хора. И да се стараем да не заразяваме останалите, ако ни е повалил вирус.
- Да, но е факт, че мнозина ходят на работа болни.
- Това е много голям проблем. Напълно разбирам, че за активно работещите хора е трудно да остават у дома при всяко неразположение. Факт е, че и на работа, и в трамвая, и в училище контактите са много. Но поне хората на възраст - като пенсионерите, могат да ги избягват. По-малко да се возят в градския транспорт и повече да стоят на топло в студеното време. Макар че и това не е гаранция. Вирусите циркулират навсякъде.
- Най-ефективни са ваксините. Кога е добре да си ги поставим?
- От края на септември до декември е най-подходящото време. Защо? След поставянето на имунизация организмът има нужда от 2-3 седмици, за да изгради изцяло имунния отговор. А нашата цел е "да покрием с имунитет" най-вероятното време за възникване на епидемията. Което за България е от януари до началото на февруари. Така че, ако си поставите ваксината сега, е сигурно, че в началото на зимата ще сте защитени от "Брисбейн"
- Не очаквате "Брисбейн" да подрани, така ли?
- Поне засега няма грипна вълна в Западна Европа, откъдето обикновено идва инфекцията. Така че предполагам, че ще ни "удари" след Нова година. Изненади обаче винаги се случват. Миналата година например грипът не дойде. Нямаше изявена епидемия.
- А вярно ли е, че ваксината срещу "Брисбейн" донякъде е застраховка и срещу свински грип?
- Застраховка - в никакъв случай. Противогрипните ваксини се правят срещу определени щамове на вирусите. Но по принцип има т.нар. ефект на кръстосания имунитет - когато вирусите са родствени. И може да има някакъв ефект. Но хората не бива да се заблуждават, че ваксината срещу "Брисбейн" може да ги предпази от свински грип. Не, не може!
- Истерията около свинския грип кара ли повече хора да се имунизират срещу обикновения?
- Случва се точно обратното. Българите може би са объркани, защото вече говорим не за един, а за два типа вируси. И за различни ваксини. Затова и не са убедени в ефекта им. И засега няма по-голямо обръщане към ваксините. Напротив.
- Кога българите ще свикнат да се ваксинират?
- Напредък има, но той не се усеща. Неминуемо повече хора ще започнат да се ваксинират - но, явно ще стане по-бавно. Лошото е, че ваксинирането става най-вече на базата на лош личен опит. Едва щом се сблъскаме с тежка епидемия и нейните последици, имаме едно наум и през следващите години започваме да се ваксинираме.
- Хората се оплакват, че въпреки ваксинацията боледуват.
- Обяснимо е. Все пак ваксината пази от определен щам. И ако преди това изкараме няколко по-леки респираторни инфекции, се разочароваме. Но няма как ваксината да ни опази от всички болести.
- А как да разпознаем грипа от другите инфекции?
- Трудно е. При грипа обаче клиничната картина е доста по-тежка. Началото на болестта е бурно. Температурата е по-висока. Общата отпадналост е много по-силна. Грипът не може да премине за ден-два, без да ни извади от ритъм. Докато настинките обикновено караме на крак. Хората рядко търсят лекар, не вземат и лекарства. Или пък пият хапчета не срещу вируса, а срещу отделните му симптоми - например хрема, зачервено гърло или главоболие.
- Да, но лекарите често тръгват директно с антибиотик.
- За съжаление е така. Има някакъв напредък в последните години. Много от лекарите се убедиха, че директното изписване на антибиотик не дава ефект. Нито помага, нито може да излекува грипа. Въпреки това лекарите често се застраховат, изписвайки антибиотици. Особено на децата. Излишно е.
- Децата се оказаха и сред първите жертви на свинския грип. В две столични училища имаше заразени. Трябва да ли се вземат специални мерки?
- Перфектната хигиена би трябвало да е задължителна във всяко нормално българско училище. Няма нужда да имаме пандемия, за да са налице елементарни неща като сапун и тоалетна хартия. Жалко е, че чак сега се сещаме за тях. Няма смисъл обаче да заблуждаваме хората или да ги лъжем - кой знае какви специални мерки не могат да се вземат. Макар и свински, грипът си е грип. Разпространява се достатъчно ефективно и бързо. Факт е, че оттук нататък ще имаме десетки или стотици случаи седмично. Разбирам притеснението, но няма нищо неочаквано или фатално. Въпросът е хората да търсят помощ своевременно. А колегите лекари да знаят, че винаги могат да изпишат антивирусен препарат - за да няма тежко протичане на болестта. Това е най-важното.
- Значи случаите на свински грип ще зачестят?
- О, при всички случаи! Наблюдаваме внимателно какво става в Западна Европа - Англия, Испания, Ирландия, Франция. Макар и по-бавно от обикновения грип, вълната набира скорост.
- А кога очаквате бум на свински грип у нас?
- Трудно е да се прогнозира. При обикновения грип по-лесно се вижда как
заразата се движи от запад на изток
При пандемичния правилата са малко по-различни, както и възрастовите групи, които покосява. Темпът на разпространение е значително по-бавен, отколкото този на обикновения грип.
- Защо свинският грип засяга младите?
- Това е една от характеристиките на пандемичния грип - не само на свинския, а и на предишните. Около 80 на сто от случаите са в диапазона между 15 и 40 години. Вероятно възрастните хора са се срещали преди с подобен вид вируси. И това ги прави малко по-защитени.
- Това е благоприятно, нали?
- Да. По-младите са в по-добра кондиция. И обикновено прекарват свинския грип по-леко. Каквото и да си говорим, заболяването в повечето случаи протича леко или средно тежко.
- Но имаше смъртен случай.
- Смъртни случаи ще има и в бъдеще. Има хора с понижен имунитет, с много придружаващи заболявания. Важното е, че масово последиците не са тежки.
- А кога ще имаме ваксина срещу свинския грип?
- В момента (б.а. - понеделник) тече срещата на министрите на здравеопазването на ЕС и се обсъжда именно ваксината срещу свински грип. Ще чакаме до края на месеца, за да видим какви договори и за какви количества ще се сключат.
- Кога ще започнете да ваксинирате българите?
- Най-вероятно ще бъде след Нова година - едва ли ще стане по-рано. Не е ясно и колко дози ще се купят. Всичко е въпрос на договори. Сигурно е обаче - поетапно ще бъдат ваксинирани всички застрашени.
Лора Симеонова

Няма коментари: