ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Какво подтиква към зависимост от алкохола ..

Все още еднозначен отговор на този въпрос липсва. Причините за развитието на зависимост от алкохола не са изучени докрай, макар много от страните на заболяването вече да са добре известни на медицината.

Известно е също, че отделните хора са в различна степен податливи на въздействието на алкохола, както и че при едни зависимостта се формира много бързо, а при други - тъкмо обратното.

Заболяването се предизвиква не само от лошата работа на черния дроб, но и от определен набор гени и недостатъчната работа на някои жлези за вътрешна секреция, които произвеждат ферменти, водещи до разграждането на алкохола на безопасни съставни.

Сред причините за алкохолизма е и определена слабост на мозъчните функции (поради прекарани травми или инфекции), а също от качеството и количеството на особени клетки от мозъка, способни да изработват ендорфини.

Зависимостта от алкохола често се развива при намаляване на такива личностни качества като самокритичност, вяра в себе си и способност към "превключване" и самостоятелна настройка към нови посоки в живота.

Универсално средство срещу алкохолизма разбира се няма, освен ако за такова не бъде определено пълното въздържание. То обаче на практика почти не съществува.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да не се окажете сред хората, чийто вкус към чашката се е превърнал от удоволствие в зависимост:

- Ако по някаква причина не можете да избегнете такава зависимост, преди да седнете "на чашка", хапнете нещо, което съдържа повече мазнини. Този тип храна ще покрие с тънък слой лигавицата на стомаха и ще затрудни бързото абсорбиране на алкохола.

- Пийте повече безалкохолни напитки (не газирани), тъй като две молекули вода разграждат една молекула алкохол. По-често ставайте от масата, движете се, дишайте чист въздух.

- Ако на следващия ден ви гони махмурлук, това в повечето случаи означава, че не сте изпълнили първите два съвета или пък сте прекалили с количеството. Махмурлукът е не само натравяне на организма.

здраве.bg

Няма коментари: