ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Топлината помагала при лечение на рак..


Болните от рак, чиито тумори се лекуват с топлина и химиотерапия, се повлияват по-добре от тези, които минават само през химиотерапия, твърдят германски лекари.

Откритието показва, че лечението с топлина позволява да се намали дозата на лекарствата, използвани при химиотерапията, без да се увеличават вредните й ефекти. Германските онколози от Мюнхенския университет установили, че лечението при рак на меките тъкани (мускули, тлъстини и тъкани около ставите) топлинната терапия увеличава повече от два пъти броя на пациентите, чиито тумори се повлияват добре от химиотерапията.

"Насочената топлинна терапия, комбинирана с облъчване, даде обнадеждаващи резултати при рецидив на рак на гърдата и локално напреднал рак на маточната шийка", заяви ръководителят на изследванията проф. Ролф Иселс.

При "регионалната хипертермия" се използва фокусирана електромагнитна енергия. Тя нагрява тъканта в тумора и около него до 40-43 градуса по Целзий. Техниката не само унищожава раковите клетки, но ги прави по-чувствителни към химиотерапията, като засилва кръвообращението, обясни германският медик.

Апаратурата за топлинна терапия при рак и квалифицирани медици, които могат да работят с нея, засега има в няколко клиники и болници в Германия, Холандия, Швейцария, Норвегия и САЩ, съобщи проф. Иселс на Мултидисциплинарния конгрес на Европейското дружество по медицинска онкология съвместно с Европейската онкологична организация в Берлин, съобщи БТА.

Няма коментари: