ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Леден масаж лекува болки в кръста..


Да те заболи гърба не е симптом, характерен само за хора, прехвърлили първата половина от живота си. За съжаление, на всички ни се е случвало, при повдигане на нещо тежко например, да чуем болезнен пукащ звук, след който си е на практика невъзможно да се изправиш.

Следват още по-мъчителните минути, в които се чудиш за какво да се хванеш, или въртиш поглед с надеждата да видиш гаджето и моментално да го обвиниш, че не те е заместил в тежкия физически труд.

Шегата настрана. Причините за болка в гърба могат да бъдат различни. Освен повдигане на тежки предмети, тази болка може да бъде предизвикана от резки движения, падане, или при спорт. Особено ако спортуваш без задължителната загрявка.

След подобна травма единственото, което можеш да правиш, е да си почиваш неподвижно с часове или да разчиташ на болкоуспокоителни. За щастие, има и друг начин.

Нарича се леден масаж и е много ефективен при болки в гърба, защото ледът от една страна "лекува" подутини, възпаления и зачервявания, които е много вероятно да се появат. А от друга, леденият масаж забавя нервните импулси, което спира болезнените спазми.

Тази терапия е най-ефективна, ако се приложи веднага след появата на болката. Ето и как се осъществява.

Първо, увийте леда в нещо, защото не е никак добра идея директно да го поставяте върху кожата. Ако правите масажа върху друг човек, задължително поставете меки възглавници под бедрата му, за да се избегне допълнително напрежение върху гърба.

Ако правите масажа върху себе си, легнете внимателно настрани и с една ръка масажирайте.

Поставете увития лед върху болезненото място и масажирайте леко с кръгови движения. Избягвайте зоните около гръбнака. Масажирайте не повече от 5 минути, направете пауза, след това преместете леда върху друга част от гърба.

Този масаж може да се прави 2-3 пъти дневно, докато не се усети облекчение.

Добре е да знаете, че подобен масаж не се препоръчва за хора с артрит или с алергия към студа. А ако травмата е по-сериозна, най-добре е първо да отидете на лекар.

Няма коментари: