ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Болести по клавиатурата на компютъра ви?


Върху някои клавиатури има повече бактерии, отколкото по тоалетна чиния, показват данните от изследване, проведено от британската организация за защита на потребителите Which?.

Според изнесените в пресата цифри на всяка десета клавиатура има до 5 пъти повече опасни за здравето бактерии, отколкото могат да бъдат намерени в тоалетната.

“Клавиатурата отразява точно съдържанието на микроорганизма, които човек носи не само по ръцете, но и в червата си”, коментира пред Би Би Си микробиологът Питър Уилсън. “По някои клавиши открихме до 150! пъти повече бактерии, отколкото е допустимо според санитарните норми. Сред откритите микроорганизми бяха и такива като E.coli и Staphylococcus aureus, които са сред най-честите причинители на заболявания.”.

Сред водещите причини за силното замърсяване според специалистите е колкото лошата хигиена (неизмиването на ръцете след ползване на тоалетна, толкова и навикът да се храним, докато работим на компютъра.

“Чистотата на клавиатурата се постига съвсем лесно – достатъчно е поне веднъж седмично да я забърсваме с леко влажна кърпа, още по-добре ако се използва и спирт. Разбира се, след като от нея бъдат отстранени остатъците от храна, напитки и други подобни частици, които са идеална среда за развитие на болестотворните бактерии”, се коментира в заключение в доклада на Which?.
Източник: zdrave.bg

Няма коментари: