ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Как да опазим зрението си при работа с компютър..


Няколко лесни упражнения могат да подобрят работоспособността на очите.
здраве.bg

В къщи или на работа хората на различна възраст по няколко часа на ден обикновено седят пред екрана на монитора. Известно е мнението, че работата с компютър разваля зрението. В действителност всичко не е чак дотам плачевно, колкото се опитват да го изкарат някои.

Трябва да признаем, че не компютърът е виновен за влошаването на зрението ни, а нашето незачитане на елементарните норми за хигиена при работа с него.

Преди всичко обърнете внимание, че екранът на дисплея трябва да бъде разположен малко над нивото на очите ви. По този начин ще се разтоварват тези групи очни мускули, които са най-напрегнати при обичайната насоченост на погледа - надолу и напред.

Очите се уморяват и от резките контрасти на светлината. Често в офиса човек работи с компютъра, а на бюрото стоят две силни лампи, които са насочени право в лицето му. Остра болка в очите, засилено сълзотечение, главоболие - всичко това в този случай е резултат от неправилната организация на работното място.

Преди да седнем пред компютъра трябва да проверим осветлението на своето работно място. Лампата, която стои на бюрото може да се закрие със син филтър, за да се доближи максимално нейната яркост до яркостта на екрана на монитора. Добре е стените около дисплея също да бъдат в син цвят.

Напрегнатост в зрението възниква и поради продължителна работа без прекъсване. На всеки 40-45 минути трябва да се правят упражнения, насочени към разтоварване на очните мускули. Още в древността лекарите са препоръчвали разнообразни движения на очите за подобряване на кръвообращението.

Опитайте по време на своите почивки да направите няколко лесни упражнения и веднага ще почувствате облекчение. Ето няколко комплекса за отпускане на очните мускули.

Вариант 1
1. Плътно затваряйте и широко отваряйте очи 6-7 пъти с прекъсване в продължение на 30 секунди.
2. Погледнете нагоре, надолу, наляво, надясно без да обръщате глава.
3. Въртете очите си в кръг: надолу, надясно, нагоре, наляво и в обратна посока.
4.Бързо мигайте с клепачи в продължение на 1-2 минути.
5. Затворете клепачите си и ги масажирайте с кръгови движения на пръстите си 1 минута.
Упражненията могат да се извършват в седнало положение, повтаряйки всяко от тях 2-3 пъти с прекъсване от 1-2 минути. Общата продължителност на упражненията е 10 минути. Второто и третото упражнение могат да се правят не само с отворени, но и със затворени очи. Най-важното е да ги правите редовно и тогава те ще дадат желания резултат.

Вариант 2
1. Седнете, като се облегнете на гърба на стола, затворете очи, поставете ръцете на бедрата. Поседете така 15-20 секунди.
2. Извършвайте кръгови движения с главата в едната посока, а после в другата. Повторете това 4-5 пъти. Масажирайте с пръсти тила и врата.
3. Силно стиснете очи за 4-6 секунди, после ги отворете пак за толкова. Повторете 5-7 пъти.
4. Наведете глава към гърдите, а после назад за да отпуснете мускулите на врата.Правете това бавно 3-5 пъти.
5. Гледайте пред себе си в далечината 3-4 секунди, после прехвърлете погледа си на върха на носа и го задръжте 3-4 секунди. Повторете 5-7 пъти.
6. Затворете очи и с меката част на пръстите леко натискайте горния клепач в продължение на 3-4 секунди. Свалете пръсти и поседете със затворени очи 3-4 секунди. Повторете 4-5 пъти.
7. Поставете ръце на кръста и движете лактите напред и назад. Повторете 3-4 пъти.
8. Затворете очи и направете кръгови движения с очните ябълки. На всеки 4-5 секунди сменяйте посоката.

Вариант 3
1. Облегнете се на стола и проследете с очи как вашият пръст бавно се отдалечава от тях на разстояние 50 см, а после се приближава. Повторете 8-10 пъти като сменяте ръцете.
2. Седнете, отпуснете се, после рязко напрегнете мускулите на цялото си тяло и отново се отпуснете. Упражнението трябва да се направи поне 3 пъти.
3. Отпуснете се, поставете ръце на кръста и поемете дълбоко въздух. После бавно издишайте през тясна струя в продължение на 5 секунди, обтягайки корема. Повторете 3-4 пъти.
4. Мигайте бързо в продължение на 1-2 минути.
5. Извийте се назад и се опънете, вдигайки ръце нагоре. Върнете се в изходно положение.
6. Направете с отворени очи движения нагоре-надясно, нагоре-наляво, надолу-надясно, надолу-наляво. Продължителността на упражнението е 15-20 секунди.

Вариант 4
1. Седнете изправени, отпуснете се, поставете ръце на тила. Поемете дълбоко въздух и силно притиснете глава към дланите. Това упражнение е полезно за укрепване на мускулите на врата.
2. Въртете очи, стараейки се да видите колкото се може повече от лявата си страна, а после от дясната. Повторете 5 пъти.
3. Седнете изправени, опрете ръце на седалката на стола и повдигнете високо рамене. Това упражнение помага за вашата по-добра осанка.
4. Седнали на стола, повдигайте краката си свити, а ги сваляйте изправени. Упражнението е за укрепване на стомашните мускули.
5. Затворете клепачите си, масажирайте ги с пръсти с кръгови движения. Упражнението подобрява кръвообращението и отпуска мускулите на очите.
6. Бавно местете поглед от пода върху тавана и обратно. Главата остава неподвижна.
7. Извършвайте бавни кръгови движения с очи първо в една, а после в друга посока.
8. Правете бавни движения с глава наляво и надясно.
здраве.bg

Няма коментари: