ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Внимавайте с таблетките ...


Модерната медицина е истинска благословия за човечеството. Имаме възможността да живеем все по-дълго и по-здрави. Цената - на някои им се налага да взимат много таблетки, от които лесно може да се оформи опасен коктейл.

Възрастните хора взимат средно по три лекарства дневно, а някои дори и повече. А това крие опасности, предупреждава Ханс Халтмайер, главен редактор на германското фармацевтично списание "Апотекен Умшау": "Много от по-възрастните хора страдат от няколко заболявания едновременно, поради което посещават най-различни лекари, които не са непременно наясно какви медикаменти вече са били предписани на пациента. Това може да стане опасно, тъй като лекарствата по правило имат и странични явления при взаимодействието си." Това, че по-възрастните хора боледуват по-често и имат нужда от повече медикаменти, е ясно. Те обаче често имат проблеми с таблетките си и по други причини. При това има специфични проблеми, които се явяват при по-възрастните хора. Например, че дозировката не е оптимална за тях, тъй като често не се обръща внимание на телесното им тегло.

Друг проблем може да се окаже опаковката, ако създава затруднения при достъпа до таблетките - които на свой ред често трябва да бъдат раздробени на по-малки части, а това също може да създаде затруднения.Пациентите, които приемат повече медикаменти, трябва заедно с домашния си лекар да имат ясна представа за видовете и комбинацията между тях: "Трябва наборът от лекарства да бъде разгледан внимателно заедно с личния лекар, да се направи списък на съдържащите се в медикаментите вещества, включително и на тези лекарства, за които няма нужда от рецепта. След това вече лекарят може да установи кои от препаратите са излишни, както и къде могат да възникнат нежелани взаимодействия. Разбира се същият въпрос би могъл да бъде отправен и към фармацевта."
Ханс Халтмайер препоръчва списъкът с приеманите лекарства да се носи винаги при посещенията при лекар или в болница. Така лично може да се допринесе за оптималното влияние на медикаментите и изпълнението на тяхната цел - да поддържат здравето. /БГНЕС

Няма коментари: