ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Как да преборим деменцията ?

Няколко чашки алкохол намаляват риска от деменция !

Дата : 13 Юли 2009 г.

Според д-р Синк умереното пиене на алкохол е полезно за мозъка

За възрастни хора, които пият умерени количества алкохол, има по-малък риск от деменция, показва американско изследване, цитирано от Би Би Си.

Екипът на д-р Кейсий Синк от университета "Уейк форест" установи, че консумацията на 8-14 чашки алкохол седмично намалява риска от деменция с 37% в сравнение с хората, които не пият алкохол. За тези, които пият повече от 14 чашки седмично, обаче рискът да развият деменция става двойно по-висок от нормалния.

Американските медици изследвали 3069 души на 75 години или по-възрастни в продължение на 6 години. Учените установили, че когато участниците в изследването нямали мозъчни увреждания, една-две чашки алкохол намалявали риска от деменция с 37%. При тези, които вече имали слаби признаци на умствен дефицит, обаче употребата на алкохол ускорявала болестния процес. Затова хората с нарушена памет не бива да пият никакъв алкохол.

Според д-р Синк умереното пиене на алкохол е полезно за мозъка поради няколко причини: то намалява риска от сърдечно заболяване, като влияе благотворно върху нивата на добрия холестерол и блокира тромбоцитите, участващи в кръвосъсирването. Опити с животни са показали, че малки количества алкохол стимулират отделянето на химикала ацетилхолин, който е важен за паметта. БТА

Няма коментари: