ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Станишев: Здравето беше наш приоритет! -поредната гавра с народа

Здравето на населението е и остана основен приоритет по време на целия мандат на правителството, пише в отчета за изпълнението на програмата на правителството на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност. Той бе представен от премиера Сергей Станишев и неговите заместници в Гранитната зала на Министерски съвет днес. Според Станишев изнесените данни сочат, че България е променена и върви напред.

За да гарантира финансовата стабилност на здравната система, правителството е преразгледало модела й на финансиране, разпределението на ресурсите и контрола върху тяхното изразходване, сочи отчетът. Общо за периода на управление на тройната коалиция, размерът на средствата, инвестирани в системата на здравеопазването, възлизат на 12,3 млрд. лв. От тях 450 млн. лв. са за капиталови разходи. Ремонтирани са 135 клиники и отделения в 67 болници за 151,6 млн. лв. За подмяна и закупуване на ново оборудване, машини и апаратура са изразходвани 176, 4 млн. лв.

Правителството е осигурило средства за изграждането на 27 спешни приемни отделения и е инвестирало над 32 млн. лв. за закупуване на 421 нови линейки, пише още в отчета. От бюджетния излишък за 2008 г. са отделени допълнително средства в размер на 80 млн. лв., които са разпределени към Фонда за лечение на деца, програма за ин витро, закупуване на лъчетерапевтична апаратура, рентгени, линейки и диализни апарати.

„За да отговори на нуждите на пациентите, правителството работи за увеличаване броя на клиничните пътеки, заплащани от НЗОК, както и броя на медицинските услуги, за които се сключват договори”, отчитат управляващите. В момента съществуват 298 клинични пътеки по 7700 диагнози и 18 145 договора по клинични пътеки. Открити са 24 субституиращи и поддържащи програми за лечение на зависими от наркотични вещества, като за периода 2006-2008 г. броят им е увеличен 4 пъти.

Подобряват се грижите и за най-малките пациенти, четем още в отчета. По данни на НСИ, коефициентът на детска смъртност непрекъснато намалява и през 2008 г. е достигнал 8.6 промила - най-ниското равнище на детската смъртност за цялата история на демографската статистика в България.

Правителството е увеличило обема на закупуваните лекарствени продукти и медицински изделия с 50%, твърдят от там. Разширила се е номенклатурата за осигуряване на лекарства за онкологични, редки и други болести, а средната цена на единица лекарствено вещество за лечение на определени заболявания е намаляла.

И за финал: „Правителството осигури средства за увеличаване заплащането на специалистите в здравната система. В рамките на 4-годишния период на управление доходите на заетите в здравния сектор, финансирани с публични средства, са увеличени средно с 69 на сто - от 330 лв. през 2005 г. до 560 лв. през 2008 г. Освен това са разкрити 7069 места в различните професионални направления и са сключени договори за обучение на стойност над 10 млн. лв. за специалисти в здравната сфера.”

zdrave.net

Няма коментари: