ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Здравно благоденствие ни дебне през следващите четири години..


„Осем партии, които имат шанс да влязат в следващия парламент, се заклеха, че ще поставят всичко в здравеопазването на мястото му.

Пациентите ще бъдат сложени в центъра на здравната система, няма да плащат от джоба си и ще бъдат доволни от лечението, а лекарите и сестрите ще получават адекватно на труда им заплащане, твърдят политиците от всички цветове. (…)

Ще настъпи здравно благоденствие и най-после и българите ще започнат да живеят дълго и щастливо като останалите европейци.” Това обобщава „Дневник” в коментарен материал по повод вчерашната среща на съсловни организации с партии. „Резонният въпрос в случая е защо нищо от това не беше направено през последните 4 години.

А защо не и в последните 8 години”, коментира публикацията и допълва: „Защото през това време управляващите спряха приватизацията на болниците, намалиха ресурса за здраве, забравиха за закона за правата на пациентите, не приеха здравната карта, която трябва да определи от какви лечебни заведения имат нужда отделните региони, позволиха в болниците да се плаща на ръка и ги превърнаха в бакалии.”

Реформите в здравеопазването у нас боледуват, пише и „Класа” по същия повод и констатира: „Фактът, че здравеопазването ще си остане един от най-съществените проблеми пред бъдещия кабинет, се потвърди и вчера, когато представители на различни политически сили дискутираха предстоящите реформи в сектора.”

Срещата в „Хилтън” е отразена в повечето ежедневници. Прави впечатление това, че никой от тях не е извел гръмко заглавие, въпреки „гръмките” очаквания. Две издания поставят по-особен акцент в публикациите си – „Земя” и „Монитор”.

„Земя” отбелязва думите на шефката на съсловната организация на сестрите проф. Станка Маркова, която за пореден път посочва: „Няма цивилизована държава, в която сестрите да са по-малко от лекарите. Няма държава в Европа, в която сестрите да заплащат за обучението си колкото студентите медици, да учат една година по-малко от тях, да работят като за три сестри и след това да получават заплащане колкото за половин сестра.” Проф. Маркова казала още, че БАПЗГ едва сега е получила отговор на писма, изпратени преди година до Министерски съвет, МОН и МЗ. „Предизборните отговори, които получихме, ни обидиха“, заявила тя.

Изненадваща е публикацията на „Монитор”. 1750 хирурзи напускат България, пише изданието, като твърди, че информацията е от вчерашната среща. Операционните в Северозападна България спират работа през лятото, четем още в материала. „Масово доктори от Видин и крайдунавските градове напускат и се хващат да работят в болниците в Калафат за повече пари. За разлика от тукашните болници, в които получават максимум 1800 лева, там те вземат месечно възнаграждение пет пъти повече”, пише „Монитор”. В страната ни липсват още педиатри, клинични лекари и анестезиолози, съобщил кандидатът от Коалиция за България д-р Симеон Василев, цитиран от изданието. „Само един патоанатом има за Хасковска и Кърджалийска област. Няма интерес към тази специалност, за нея трудно се намират кандидати, съобщи пък д-р Селма Исетова, също кандидат от листата на Коалиция за България” (Вероятно се има предвид д-р Семра Изетова, б. р.). В публикацията се твърди още, че според здравни експерти ако тази злокобна тенденция продължава, до няколко години няма да има кой да прави аутопсии и да дава заключения по случаите на жертви на престъпления.

От материалите в пресата може да се обобщи, че по някои от ключовите за здравеопазването въпроси всички партии, с изключение на БСП, са били на едно мнение. Например по отношение на здравното осигуряване – демонополизацията на здравната каса стои на дневен ред за всички, с изключение на червените. Едно синтезирано „червено” мнение за здравеопазването откриваме в „Земя”. В интервю за вестника шефът на Александровска болница и кандидат-депутат от Коалиция за България доц. Асен Златев казва: „Българското здравеопазване се нуждае от здрава ръка, която час по-скоро да регламентира и приеме националната здравна карта, с която да се разкрият действителните нужди или потребности от болнична и доболнична помощ в отделните региони, но това да стане, без да се уволняват хора. А тези болници, които ще са в повече в отделните райони, понеже действително ги имаме, да станат болници за долекуване, за стари хора, за инвалиди, т.е. да не уволняваме нито един здравен кадър, защото те са твърде необходими и държавата инвестира в тях изключително много, за да си позволим уволненията им.”

Някои издания обръщат внимание и на едно друго мнение – това на здравния министър д-р Евгений Желев по отношение на лекарствата за онкоболни. „Дума” и „Земя” отделят специално внимание на това становище в кратки материали, но без коментар.

Проблем с лекарствата на онкоболните от страна на Министерството на здравеопазването няма, цитира „Дума” министъра. Запитан къде е проблемът, министър Желев каза: "В директорите някъде на онкодиспансерите", допълва изданието. „Земя” продължава: „Има осигурени лекарства за онкоболните толкова, колкото други години не е имало, отбеляза министърът.”

Истинността на това твърдение се вижда от публикация в „24 часа”, озаглавена „Жена купува 3 пъти безплатен лек за рак”. Онкоболната успяла да си осигури медикамента само за 3 вливания, защото цената на опаковка е 1536 лв. Тя е оперирана от рак на гърдата и й вливат по 2 опаковки през 3 седмици, научаваме от публикацията.

"Чакам лекарството от декември, когато министерството ми одобри протокола", разказала жената пред ВАЦ-овото издание. Не го отпуснали дори и след като получила метастази в черния дроб. Едва тези дни в диспансера получили 1 доза. За същия медикамент чакат 70 жени. Недостиг има и за други онколекарства, допълва ежедневникът.

Бакиите в здравната система, както знаем, не са наш патент. Доказва го публикация в „Сега”, която разказва за лекарски проблеми в съседство. До гладна стачка са докарани 250 медици от лечебно заведение в Румъния, научаваме от материала. Стачниците категорично отказват да преглеждат пациентите, с изключение на случаите, които не търпят отлагане, защото не са получавали трудовите си възнаграждения от две седмици”, пише изданието. Стачкуващите настояват румънското Министерство на здравеопазването да спази поетите ангажименти към медиците и да разпореди изплащането на забавените им заплати. В противен случаи те предупреждават, че имат готовност да пристъпят и към по-радикални действия, за да получат парите, които са изработили, спазвайки стриктно договорните задължения, които имат със здравното министерство. Медиците в Румъния смятат, че минималната лекарска заплата трябва да бъде три пъти по-висока от средната за страната, а именно – около 1000 евро, става ясно още от публикацията. Материалът припомня също така за дълговете на румънски болници, заради които преди седмици лечебните заведения останаха без лекарства и санитарни материали.

Няма коментари: