Диетата, разбира се, е изключително важна, когато човек е в семейство, в което е имало болни от диабет. Препоръките за хранене към хората с нормално и с наднормено тегло са различни. Горната граница на нормалното тегло може да се определи по формула чрез индекса за масата на тялото: теглото в килограми се разделя на ръста в метри на квадрат. Нормалният индекс за жените е от 19 до 24.
ПРИ НОРМАЛНО ТЕГЛО СЕ ПРЕПОРЪЧВА:
• Да се избягват продуктите, които повишават стойностите на кръвната захар: сладките неща, медът, плодовите сокове, сухите плодове.
• Да се консумират по-често и повече пресни зеленчуци.
• Храната да се разпределя равномерно през деня на пет или шест пъти.
При наднормено тегло на първо място стои въпросът за калоричността на храната. Тя трябва да се намали за сметка на мазнините и на алкохола.
В кренвиршите, колбасите, кожата на птичето месо, орехите и семките, в тлъстия кашкавал се съдържат т. нар. “скрити мазнини”. При наднормено тегло храненето трябва да е такова, че да намалява килограмите, но не повече от 1 килограм на седмица.
Основното, което трябва да присъства в менюто всеки ден, са зеленчуковите гарнитури. Пресните зеленчуци, плодове и ягоди са необходими заради повишената потребност на организма от витамини.
ВНИМАНИЕ!
Не трябва да се забравя обаче, че плодовите сокове повишават кръвната захар много повече, отколкото самите плодове, защото захарта от тях се усвоява много по-бързо и веднага попада в кръвта.
Не бива да се ядат сушени плодове като стафиди, смокини, сушени зарзали. Те съдържат много повече захар от пресните плодове, както бананите и гроздето съдържат повече захар от останалите плодове. Затова не трябва да се консумират в големи количества.
В храната трябва да има достатъчно белтъчини и те се съдържат в:
• рибата;
• раците;
• калмарите;
• телешкото;
• нетлъстото свинско;
• бялото месо от птици.
Няма коментари:
Публикуване на коментар