ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Бирата удължава живота, а кафето го съкращава

Изборът между кафе или бира се отразява не само на настроението, но може да повлияе и върху част от ДНК, свързана с процесите на стареене и рака.
Авторите на ново проучване са установили, че бирата може да удължи живота, а кафето - да го съкрати, съобщава агенция Ю Пи Ай.
Изследователите от университета на Тел Авив са открили, че кофеинът скъсява теломерите, а алкохолът ги удължава.
Теломерите са крайните участъци на хромозомите. Те са важни за генетичната стабилност на клетката и действат като ДНК часовник, който отчита нейната възраст.
Когато теломерите станат твърде къси, клетката спира да се дели и умира.
Скъсяването на хромозомните окончания е признак на ускорено стареене и се свързва с редица заболявания.
Предишно проучване е показало, че колкото по-дълги са теломерите, толкова по-голяма е продължителността на живота.
За целите на настоящото изследване специалистите са тествали влиянието на различни стресови фактори от заобикалящата среда върху дрожди, които споделят важни генетични сходства с човека.
Учените са изследвали клетките им в условия, при които се отделят вредните свободни радикали. Оказало се, че повечето стресови фактори, сред които температура, промяна на киселинността и различни лекарства и химикали, не оказват ефект върху дължината на теломерите.
Ниска концентрация на кофеин обаче, равняваща се на тази в чаша еспресо, скъсила теломерите, докато излагането на дрождите на действието на разтвор на етанол довело до удължаване на хромозомните окончания.

Няма коментари: