ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Не подценявайте гъбичките

Днес д-р Андрей Кузманов, шеф на Националната референтна лаборатория по микология към Национален център по заразни и паразитни болести, дава съвети как да се справим с досадния и упорит враг - гъбичките.

Кандидозата е най-честата микотична инфекция у нас. В над 70% от случаите причина за развитието на инфекция е гъбичката кандида албиканс. Нарастват обаче и инфекциите, предизвикани от кандида тропикалис, глабрата, крузеи, ругоза и др. Кандидите са разпространени навсякъде - дори по кожата на човека, а и в чревното съдържимо. Наличие на малки количества от тях се откриват в устната кухина, женското влагалище и урината. При наличие на по-голямо количество става дума за болестно състояние.
Вулво-вагинална кандидоза е най-честата инфекция на женските гениталии. Симптомите за нея са парене, сърбеж, обилно бяло и воднисто течение. Външните полови органи са зачервени. Често този тип кандидоза е съчетана с друга генитална инфекция. Кандидозата може да засегне кожата, ноктите, устната кухина, червата. А при имунен дефицит - всички органи и системи.
При съмнение за гъбична инфекция не трябва да се отлага консултацията със специалист, който ще назначи микробиологично (микологично) изследване. На изследване подлежат различни биологични материали в зависимост от клиничната картина: остъргвания от нокти и кожа, урина, храчка, гръбначномозъчна течност, плеврална течност, тъканни биопсии, уретрален и вагинален секрети, фекалии и др.
Изследването включва специални микроскопски и други техники за доказване на гъбичките, а в помощ идват и серологични, имунологични и хистологични методи. Желателно е изследването да приключи с антибиограма, за да се определи към кои антимикотици проявяват чувствителност гъбичките.
Самолечението дори при леки клинични форми може да доведе до хронифициране на болестта и последващи усложнения. Лекуващият лекар трябва да търси възможна съпътствуваща бактериална, хламидиална или друга инфекция. Това се среща много често при инфекциите на уро-гениталния тракт. Тогава комплексната терапия е насочена срещу всички причинители. Насочено трябва да се търси основното заболяване, довело до микотично усложнение и лечението да върви заедно.
Точната диагноза и адекватно лечение препятстват повторна проява на кандидозната микотичната инфекция и нейните усложнения, които могат да доведат до тежки последици за болния, дори и инвалидизиране.
На нашия пазар има най-съвременни антимикотици както за локално приложение, така и за системно лечение (през устата или венозно)./standart


Няма коментари: