ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Червената луга лекува артрит и болки в кръста, глади бръчките

Артрит, болки в ставите и кръста, изглаждане на бръчки. Панацеята за тях е една - черноморските солници в Бургас. Мълвата за чудесата, които се случват там, привлича като магнит и българи, и чужденци (най-много са руснаците) в най-големия безплатен СПА център на открито у нас. На ден през солниците минават стотици, които се киснат в червената луга, лежат върху бялата сол или се мажат с кал.

Ето, че дойде моментът и аз да се накалям. За солниците и способностите им чух от чичо ми, който е от Бургас и преди 3 г. беше ходил редовно в продължение на 10 дни, защото имаше болки в коленете. След "калната терапия" се похвали, че е излекуван. И реших и аз да проверя панацея ли са солниците.

Пътят до СПА центъра на открито минава през плажната алея на Бургас - с кола, колело или пеша. Спират те на бариера и трябва да повървиш около 200 м до солниците. При това - през шпалир от доста черни хора. Не се стряскайте, не сте се телепортирали в Африка - това са просто хора, намазани с лечебна кал.
Спирка номер 1 е басейнът с червена луга. Внимание, ако имаш раничка, влезеш ли - щипе здраво. Дамите трябва да имат предвид, че от лугата чувстваш неприятно парене под кръста. Не е болка за умиране, но я има. Добрата новина е, че в червения басейн не можеш да потънеш. И да седнеш, солта те изтласква нагоре. Важно е обаче
да пазиш очите и косата
и лицето - и да се потопиш най-много до брадичката. Червеният басейн е забранен и за хлапета - щипенето определено не понася на мъниците.
Червената "локва" си има алтернатива. По-смелите не се топят в лугата, а директно се зариват в купищата сол. Хващам един от юнаците, който се въргаля из кристалите. Младо момче е и няма болежки. Но ми разказва, че надвечер задължително идва в солниците. Така "изтрива" натрупания стрес. А и са му казвали, че солта страхотно стимулира имунитета.
Следващата спирка е калта. Лечебното блато на пръв поглед е доста гнусно. Признавам си - мирише. Но погнусата изчезва в мига, в който усетиш "прегръдката" й. И облекчението, което носи тя. Хубаво е да има кой да ти помогне с мазането - за да се наслои добре калта върху кожата. Къде и колко да сложи - решава всеки сам. Някои мажат само проблемните зони - кръст, колене, лице. Други "почерняват" от глава до пети.

20 минути в "калната маска" стигат

обясняват рехабилитатори. И е мит, че дни след нея се разхождат с "парфюм" с дъх на тиня.
Време е и за спирка номер 3 - в открития СПА център душове няма. Финалът е в морето. Влизаш, отмиваш солта и калта, и се прераждаш. Тялото ти е по-леко, кожата - по-гладка и стегната от бебешко дупе.
Екатерина ДИМИТРОВА /standart
  

Няма коментари: