ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Храните менте в позорен списък




ЕКАТЕРИНА ТИТОВА
Съвсем скоро министър Мирослав Найденов си купи от голям столичен хипермаркет кренвирши, които не се харесаха и на уличните кучета.

Паулина Йоргова
15.07.2010


Имената на фирмите, които произвеждат храни менте, ще бъдат качвани на стената на позора - това каза вчера земеделският министър Мирослав Найденов. Списъкът с нарушителите ще стои в сайта на аграрното ведомство и ще бъде достъпен за всички потребители. За да се намали броят на тарикатите, които правят лоши храни, се налага държавата да засили контрола. В момента тече преструктуриране на лабораториите, които от стотина ще останат само шест, но в тях ще може да се прави анализ на храните от А до Я. Всеки производител, който бъде хванат да мами потребителите, ще си плати за дяволъка, категоричен е министърът. В момента глобите за предлагане на млечни продукти, в които има растителни мазнини, са от 1000 до 3000 лева за първо нарушение, от 3000 до 5000 за второ нарушение и от 5000 до 10 000 лева и затваряне при трето погазване на закона. Санкциите обаче може да се удвоят и утроят, за да се въведе ред. Само за последния месец потреблението на български храни е скочило с 1,4 на сто, обяви министърът. Това се дължи най-вече на млечните продукти, за чието производство от 18 юни има изисквания, свързани с влагането на хранителни мазнини. В момента се работи по наредби, свързани с месните продукти.

Каймата става „соева мешаница”,

ако има вложени в нея растителни добавки. Не е тайна, че соята се използва отдавна като заместител на месото, но злоупотребата с нея дотолкова е ескалирала, че има продукти, в които тя достига до 80 на сто от съдържанието им. Според министъра не може да има истинска кайма, която да струва 3,50 лева килото, ако в нея са вложени 600 г свинско месо и 400 г телешко. Цената на едната мръвка е около 8 лева, а на другата минава 10. Ако се добавят обаче соеви продукти, тя може да се казва „соева мешаница” или нещо подобно. Само тогава този продукт може да струва 3,50 лева, но хората трябва да са наясно, че не купуват кайма. В магазина всеки, който иска да си вземе кайма, трябва да знае, че в пакетчето наистина има мляно месо, а не растителни добавки. Няма да отстъпим от тази позиция и няма да храним децата си с боклуци, категоричен е министърът. На пазара вече има храни с нереално ниски цени. От битката между големите търговски вериги за клиенти губят всички потребители, които пазаруват евтино, но не знаят какво точно слагат на трапезата си.

Храните вероятно ще поскъпнат

С по-строгите изисквания към храните има вероятност те да поскъпнат, но по този начин ще си купуваме здраве, смята Найденов. Той е убеден, че няма как да се направи кайма по 3 лева и кренвирши по 2,50 лева или сирене по 2 лева. Максималната глоба от 3000 лева за първо нарушение ще отнесе тези дни мандраджия, който вписал на опаковката, че продава сирене, а то се оказало с 26 на сто растителни мазнини. На Мирослав Найденов пък му се наложило да похапне от този продукт в ефира на една национална телевизия.

До края на юли ще бъдат готови изискванията за месните продукти, а през август изпълнителният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов ще издаде заповед за тяхното изпълнение. Те ще изпреварят въвеждането на български държавен стандарт, защото там процедурата е доста по-тромава и продължителна. Почти е приключила обаче работата по БДС за бялото саламурено сирене и се очаква до дни директорът на Института по стандартизация да издаде заповед за български стандарт за него./monitor

Няма коментари: