ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Премахват здравните пътеки


Вноската за НЗОК ще стане над 10%


Здравната реформа, която предстои да бъде направена, предвижда до средата на 2011 г. да бъдат премахнати клиничните пътеки като форма на заплащане на услугите в болниците. Освен това там предстои драстично да бъде съкратен броят на леглата.

Това стана ясно от изявление на новата шефка на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешкова пред Дарик радио.

В задължителната национална здравна карта на страната ще се фиксира броят на леглата в болниците у нас и той ще бъде намален от 45 000 в момента на 30-32 000 легла, уточни тя.

"Това не е същественото и единственото за здравната реформа. Намаляването на броя легла не значи здравна реформа, по-важни са другите механизми, внедряването на друг начин на заплащане на медицинските услуги. Видя се, че начин на заплащане по клинични пътеки не е най-удачен. Затова ще преминем към диагностично свързани групи и този модел трябва да бъде наложен до средата на 2011 година", каза Нешева.

Идеята за заплащане на услугата за диагностично-свързаната група не е от днес - тя бе дебатирана още през миналата година. Тя предвижда заплащането да се определя според поставената диагноза и предварително изчислените разходи за лечението й. Цената на лечението ще зависи и от времето, за което е протекло то.

На 1 юни НЗОК плати 40 млн. лева на изпълнителите на доболнична медицинска помощ, на аптеките, отчете Нешева. Наваксали сме с изоставането на доболничната помощ и малко ни остава може би месец, два за наваксване на болничната помощ. Предстои ни там да платим месец април, добави още тя. Парите ги има, коментира Нешева. Оперативният резерв на касата се определя в началото на всяка година – той е определен в началото на тази година и е в размер 125 млн. лева. Друг резерв касата няма, уточни шефката на Касата. Това са пари, които съществуват винаги, а тези 60 млн. лева, които са получени като разлика в края на декември, това е разлика в салдото, което се променя ежедневно и ежемесечно, въпросът е какво остава в края на годината, каза Нешева.

Разпределени са с 50 000 повече направления спрямо първото тримесечие на годината. 154 млн. лева са определени за специализирана медицинска помощ, каза Нешева. По-малкият брой направления е продиктуван в промяна на нормативната наредба. За хората до 18 годишна възраст личните лекари могат да дават неограничен брой направления за специалист. Тази граница до скоро е била за хората до 14 години. Нямаме данни в статистиката колко растат задълженията на болниците, заяви Нели Нешева.

Нешева съобщи, че ще здравната вноска, към която трябва да се стреми страната ни през следващите години, е над 10%. Тя обясни, че вноската е различна в различните държави, но е над 10%. Би било добре за България, ако стигнем до стойности от 12%-14%, заключи шефката на НЗОК. В момента здравната вноска е 8%.

АСН

Няма коментари: