ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Мъжете се делят на агресивни и миролюбиви...маймуни

Мъжете се делят на агресивни и миролюбиви..маймуни

Забравете за мачовците и метросексуалните, мъжете трябва да бъдат разделяни на два типа човекоподобни маймуни - агресивни шимпанзета или миролюбиви и любвеобилни бонобота, открили учените.
Те установили, че начинът, по който тялото на мъжа реагира на конкуренцията, варира по същия начин, както при най-близките им братовчеди. Докато стремящите се към високо обществено положение мъже произвеждат мачо хормона тестостерон, когато са изправени пред предизвикателство, също като шимпанзетата, по-уравновесените мъже произвеждат хормона кортизол, подобно на боноботата.

Шимпанзетата живеят в доминирани от мъжките общества, където статутът е от първостепенно значение и агресията може да бъде жестока с чести битки до смърт. При боноботата винаги доминира женското начало и толерантността позволява по-гъвкаво сътрудничество и споделяне на храната. За целите на изследването си учените от Харвардския университет взели проби от слюнката на човекоподобните маймуни, след което измерили нивата на хормона преди и след като двойки от двата вида получили храна.

Те открили, че мъжките и при двата вида проявяват хормонални промени в очакване на състезанието за храната, но боноботата и шимпанзетата били напълно различни по отношение на вида хормони, които се произвеждали в повече. При мъжките шимпанзета се увеличил тестостеронът, за който се смята, че ги подготвя да състезание или борба, а при мъжките бонобота нараснали нивата на кортизол, свързван със стреса и по-пасивните социални стратегии. При мъжете обикновено преди много видове състезание се увеличават нивата на кортизола, подобно на боноботата. Но ако те имат т. нар. "висок властови мотив" или силно желание да постигнат високо обществено положение, преди състезание нарастват нивата на тестостерона. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ

Няма коментари: