ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Колата - сладка, но на горчива цена

Внимание: опасна сладост!
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Внимание: опасна сладост!

Захарта подслажда живота, само че за здравето цената й е горчива - тя повишава кръвното налягане. Затова напитки като колата трябва да се пият в умерени количества. Една чаша кола на ден по-малко подобрява кръвното.

Учени от университета "Луизиана стейт" в Ню Орлиънс са изчислили до каква степен прекаляването с колата се отразява на здравето ни. Лишим ли се от нея, кръвното ни налягане тутакси се подобрява, казват те. Изследванията им показват, че въздържането от кола в продължение на 18 месеца има невероятен ефект: всеки трети от 800-те души, участвали в изследването, си е върнал нормалните стойности на кръвното налягане.

20  милиона души в Германия имат високо кръвно наляганеBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: 20 милиона души в Германия имат високо кръвно налягане

Пазете се от сладките неща!

Само че на какво точно се дължи този ефект, учените все още не могат да обяснят. Не е ясна и до ден-днешен също така причината за високото кръвно налягане, т. нар. първична хипертония. Досега се смяташе, че причината е в наднорменото тегло, но изследването на учените от Ню Орлиънс опровергава това предположение. Въздържането от сладки неща влияе на кръвното налягане много по-добре от всяка друга диета.

20 милиона души в Германия страдат от опасно високо кръвно налягане. Повечето от тях биват лекувани медикаментозно. Близо 4 милиона пациенти приемат регулиращи кръвното налягане таблетки. Тези медикаменти имат обаче различно действие: те разширяват кръвоносните съдове, обезводняват или пък редуцират силата на контракциите на сърцето. Отрицателният ефект е, че сърцето се натоварва, отслабва, възникват аритмии.

Чудотворната арония

Алтернатива са препаратите на растителна основа, например аронията, чиито плодове са по-едри, по-тръпчиви и по-кисели от тези на касиса. Сокът на аронията е много лечебен, помага на обмяната, кръвообразуването и тонуса, активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове.

Плодовете узряват през лятото, изглеждат като дребни ябълки. Източноевропейците от край време ги използват за извличане на лечебен сок, а средновековната германска лечителка Хилдегард фон Бинген е препоръчвала аронията срещу високо кръвно налягане, артериосклероза и стомашно-чревни заболявания. Плодът и сокът на аронията съдържат значително количество полифенолени - веществата, които предпазват от тумори и възпаления.

АГ/БР/МИ

Няма коментари: