ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Парламентът може да не гласува в сряда кандидатурата на новия министър

Кандидатурата на проф. Анна-Мария Борисова за здравен министър може и да не бъде гласувана от парламента в сряда, както се очакваше. Това стана ясно от думите на председателката на Народното събрание Цецка Цачева в „Седмицата” на Дарик радио.

„До вчера в деловодството на Народното събрание не е постъпвало предложение от Министерския съвет за полагане клетва от новия член на правителството”, каза тя. Цачева уточни, че ако до сряда такова предложение бъде внесено, на новия министър на здравеопазването ще бъде дадена възможност да положи клетва.

По повод представянето на Борисова на брифинга й миналата сряда политологът Владимир Шопов заяви: „Тотално и изцяло отсъства какъвто и да било идеен компонент. Нямаше препратка към управленска програма, към предизборни ангажименти. Поставени сме в ситуация, при която в ключов сектор на практика няма никакъв ориентир какво ще се случи.” Социологът Кънчо Стойчев пък добави: „Имаше много интересен детайл – чухме, че ще се правят проверки. Т.е. пак ще си играем на стражари и апаши. Дано има някакво виждане какво да се прави, но ако пак ще си играем на стражари и апаши, ще гледаме поредния сериал.”

Стойчев заяви, че здравната реформа не е успяла да започне с идването на новия кабинет. „Беше направен много куц и много сакат опит, който всъщност само изплаши хората, защото заглавието на този опит е „закриване”. Подходи се дилетантски, изпусна се най-удачния момент да започне реформата", коментира социологът. Той отбеляза, че кабинетът е на власт вече девет месеца и допълни: "Според мен златното време за правене на реформи изтича, но по-лошото е, че няма и желание да се правят реформи”.

Владимир Шопов от своя страна изтъкна, че правителството не е успяло да изработи единна методология за реформиране на отделните сектори. „И затова сега се оказваме в ситуация, в която доколкото въобще ще се прави нещо, то е изцяло в ръцете на конкретния индивид”, констатира той. Политологът посочи още, че се разпада и политическият кабинет на министъра. „Дори екипите, които са създадени от министъра не издържат, когато той бъде сменен. Така че можем да се окажем в ситуация, при която да се окаже, че в ключови сектори може на шест или девет месеца да се подменят цели екипи”, коментира Шопов.

zdrave.net

ЗДРАВЕ НЮЗ

Няма коментари: