ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Джипитата в Хасково прецакани от Касата


Джипитата пак са прецакани от Здравната каса, тъй като парите им за януари и февруари се губят по трасето. Спиране на работата по 1 час на ден е проект за решение, обсъждан на среща на управителния съвет на хасковските лични лекари. Това е предпоследната мярка, която джипитата ще предприемат, преди крайната мярка, а именно - прекратяване на договорните взаимоотношения със Здравната каса.

Тези действия на медиците са продиктувани от бездействието на НЗОК по изплащането на заплатите им. В понеделник джипитата ще прибегнат до ефективни действия със спиране на работа. Спешните случаи обаче ще бъдат обслужвани.

Проблемът с Касата не е само на местна почва, той е проблем от национален мащаб, каза д- р Николай Николов- председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в областта. Не можем да откажем на пациентите прегледа, защото те нямат никаква вина, тъй като редовно си плащат здравните осигуровки. Лично аз имам над 2100 пациенти. Техните осигуровки са платени, защото почти всички са работещи. Логично следва въпросът: Къде са тогава парите им? Кой ги задържа и за какво? Митовете за огромните заплати на джипитата са лъжа. В това положение, без да са ни изплатени парите, не можем да си платим текущите разходи като наем, ток, телефони др. консумативи. Много от качествените кадри вече заминаха в чужбина, защото не искат да се подиграва някой с труда им. Преди седмица е имало среща, на която е бил поставен въпросът за неизплатените такси за пенсионерите, за които държавата доплаща 1.40 лв. От Министерството на здравеопазването парите за декември са приведени на Здравната каса, а тя защо не ги изплаща е въпрос с много неизвестни, заключи д- р Николов.

“Във връзка с разпространено от Българския лекарски съюз становище Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) напомня, че плащанията се извършват съобразно постъпленията в приходната част на бюджета, четем в сайта на НЗОК. Приходите се събират текущо през целия месец и по тази причина НЗОК изплаща дължимите суми на договорните си партньори при първа възможност, съобразно постъпилите средства. НЗОК се извинява за създадените неудобства на изпълнителите на медицинска помощ, са казва още в публикуваната информация.”

Няма коментари: