ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Лошият дъх ?


Лош дъх или халитозис е дъх, който издава неприятна миризма. При повечето хора милионите бактерии, които се намират в устната кухина са причина за появата на лош дъх. Влажната и топла уста е идеалното място за размножаването на бактерии, причинители на лош дъх. В повечето случаи причината за лош дъх трябва да се търси в устата на пациента.

Лошият дъх може да бъде причинен от:
• Лоша хигиена на зъбите и устата - рядко или неправилно миене на зъбите, липсата на почистване на междузъбните пространства, са причини за отлагане на храна в устата;
• Инфекции в устата - заболяване на венците;
• Инфекция или заболяване на дихателните пътища - инфекция на гърлото, синусите, на белия дроб;
• Външни вещества - лук, чесън, кафе, тютюнопушене, дъвкане на тютюн;
• Суха уста (ксеростомия) - може да бъде причинено от проблеми със слюнката;
• Физиологични заболявания - диабет, заболяване на белия дроб, заболяане на бъбреците, заболяване на синусите и др.;
• Психиатрични заболявания.

Симптоми:
• Лоша хигиена - зъбите са покрити с тънък слой зъбна плака, остатъци от храна в междузъбните пространства, бели и възпалени венци;
• Инфекция в устата - зачервени и подути венци, особено след почистване на зъбите, абсцес или джоб, болезнени ранички по езика или венците;
• Инфекция на дихателните пътища - подути лимфни възли около шията, температура, зеленикав или жълтеникав носов секрет, слузеста кашлица;
• Външни причинители - жълтеникаво-оранжев оттенък по зъбите при пушачи;
• Суха уста - затруднено преглъщане на сухи храни, парливо усещане в устата, необикновено голям брой на кариеси;
• Физиологични заболявания - симптоми на диабет, заболяване на белия дроб, заболяване на черен дроб или бъбреци.

Диагностика:
Добрият стоматолог трябва да умее лесно и бързо да диагностицира лошия дъх на пациента, още по време на снемане на анамнезата. В някои случаи в зависимост от миризмата, стоматологът може лесно да се ориентира за причинителя на болестта. Например сладникъв дъх може да бъде предпоставка за наличие на диабет. Дъх наподобяващ миризмата на урина може да е причинен от заболяване на бъбреците.
Обстоен преглед на зъбната кухина и правилно назначено лечениеможе да ви излекува от това наистина голямо неудобство.
В случай на съмнение от наличие на физиологични заболявания ще бъде необходимо да ви бъдат направени съответните изследвания на кръв, урина и ако е необходимо може да бъде назначена рентгенография.
Колко дълго ще продължи лечението на лош дъх зависи от установяване на причината за неговата поява. Например, ако причината се крие в лоша хигиена на устната кухина, решението на проблема е много лесно. Просто пациентът трябва да започне ежедневно и старателно да спазва препоръките на стоматолога - редовно миене на зъбите, почистване на зъбен камък, редовно почистване на междузъбните пространства посредством копринена нишка(конец).
Лечението на лош дъх причинен от физиологично заболяване може да се окаже доста трудно и дълготрайно. Обикновено в такива случаи лошият дъх отшумява с излекуването на пациента.

Кога да се обърнем към стоматолог за помощ?
Веднага щом усетите наличие на лош дъх в съчетание с болки във венците се обърнете към вашия зъболекар. Същото важи и в случаите, когато е налице комбинацията - лош дъх, температура, възпалено гърло, променен цвят на носовия секрет.

Няма коментари: