ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Във вестниците: Болничните промени ще спестят шепа стотинки

„Несъмнено "преструктурирането", което провежда правителството в момента, е недомислено и опасно и ще струва на населението и управляващите много повече, отколкото ще спести.” Това пише в коментарен материал под заглавие „Заради шепа стотинки здравното министерство подлуди държавата” в. „Сега”.

„Ще го илюстрираме с груб, но достъпен за схващане пример. В дом, където живеят майка, баща, две деца и баба, поради липса на пари решават да уморят бабата, вместо да се откажат от лизинга на плазмата. Бабата има ниска пенсия, води след себе си големи разходи за лекари, медикаменти, храна. Но едва след погребението семейството се сеща, че няма кой да гледа децата и да готви. Така ще се случи и с някои от нарочените болници”, смята авторът. Резултатът от предприетите до момента стъпки е, че десетина болници имат 0 договора и вече са в историята. Други 158 са на ръба - тази година ще загубят средно половината от дейността си и съответно – финансирането, припомня публикацията. Когато закритата болница е в Радомир, проблем няма - Дупница и Перник са на 30 минути прав път с кола. Когато тази болница е в Ивайловград, проблем има - Кърджали и Хасково са на по 100 км завои, отбелязва материалът и изтъква, че спешната помощ тепърва ще се укрепва, вместо първо тя да е укрепена и след това да се закриват болници. Още по-опасно и отвратително, по думите на автора, е това, което ще се случи с болници, които сключват само по няколко договора с касата, тъй като за няколко месеца и те ще изчезнат. „Защото се оказва, че тази година в бюджета на здравната каса пари за новите пътеки за долекуване няма, въпреки уверенията на здравното министерство. Болницата в Полски Тръмбеш ще трябва да се издържа само с парите от активно лечение. Шансът да не фалира с толкова занижени средства е минимален”, посочва материалът и допълва: „Това се нарича лъжа. Министър Божидар Нанев излъга хората в десетки такива градчета, че болниците им няма да се закриват, а ще се преструктурират, защото ще имат възможност да поемат нови функции, за които ще бъдат осигурени и средства. Да, но в крайна сметка пари не са предвидени и заедно със сухите клони ще си идат и здравите.”

Едва ли някой още вярва, че в основата на реформата е качеството. Всичко това се прави, защото е криза, пари няма, Министерството на финансите не желае да дава пари за болна система, която не дава резултат, четем още в „Сега”. „Само дето настоящата власт няма абсолютно никаква представа какво да направи”, заявява авторът и допълва: „ Затриването на половината болници не е равно на спестяване на половината разходи. Въпреки че за техен основен грях се сочеше ниската ефективност и качество; че приемат болни, които след това се лекуват и в по-големите болници, или че приемат хора, без да са болни, реалният ефект от закриването им - според очакванията на здравната каса - е, че хоспитализациите ще намалеят едва с 40 000. От общо 1.7 милиона за цялата система. Безумно е да подлудиш половината държава заради 2% намаление на разходите.”

Печатните издания днес тиражират основно информация за това коя болница ще бъде закрита и коя е успяла да покрие изискванията на касата. „Ардино спаси болницата си, Рудозем на бунт” (Земя), „Малките общини започват протести” (Класа), „Возят родилка 6 часа до болница” (Телеграф), „Болниците в Смолянско пред фалит” (Дума), „Режат клинични пътеки в Първомай и Шумен” (Монитор), „Болниците в Радомир и Трън са първи в черния списък” (Вяра). Материалите проследяват одисеите на малките общински болници, които покриват частично или не покриват изискванията на касата за сключване на договори.

„Труд” пък спира вниманието си на предстояща кадрова промяна. „Настоящата шефка на бюджетната дирекция в здравната каса Жени Начева е избраницата на ГЕРБ за директорското място в осигурителната институция, съобщиха запознати за "Труд". И уточниха, че финансовият министър Симеон Дянков се появил с Начева във вторник в Народното събрание, когато парламентарната група на ГЕРБ-ерите заседавала”, четем в изданието. От 7 г. г-жа Начева изготвя бюджета на НЗОК, именно затова я харесали и управляващите, твърди вестникът. Същата информация бе изнесена вчера от в. „Новинар”.

zdrave.net

Няма коментари: