ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Шампанското е полезно за сърцето ..

Изследователи от университета на Рединг, Великобритания, са открили, че подобно на червеното вино шампанското е полезно за сърцето, пише БТА, позовавайки се на в. "Дейли телеграф".
Пенливото вино съдържа полифеноли - антиоксиданти, които намаляват вредните ефекти на свободните радикали върху клетките. В частност тези антиоксиданти забавят отстраняването на азотния оксид от кръвта. Повишените нива на азотен оксид разширяват кръвоносните съдове, понижават кръвното налягане и намаляват риска от инфаркт или инсулт.
"Открихме, че умереното количество шампанско влияе благоприятно върху кръвоносните съдове. С наближаването на празниците хората все по-често ще отварят бутилки с шампанско. Сега те вече ще знаят, че пенливото вино не само носи радост на душата, но и че е полезно за сърцето", казва д-р Джереми Спенсър, ръководител на изследователския екип.
Специалистите от университета на Рединг са открили още, че и какаовите зърна са богати на антиоксиданти. Това означава, че изпиването на чаша какао преди лягане също е от полза за сърцето, "макар да не е толкова забавно", допълва д-р Спенсър. БТА

Няма коментари: