ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

МЗ осъдено да плати 100 000 лв. по онкодело..

Министерството на здравеопазването е осъдено да заплати 100 000 обезщетение за нелечение на онкоболната Весела Василева. Това постанови вчера Върховният административен съд, а решението е окончателно, съобщи за Zdrave.net изпълнителният директор на Центъра за защита правата в здравеопазването Асен Георгиев. За съжаление, Весела не успя да дочака крайното решение на съда, защото почина в началото на тази година.

Жената заведе делото през септември 2007 г., а в мотивите й фигурираха пропуски на всички етапи по пътя й на пациент – като се започне от липса на адекватни реактиви и тестове, довели до погрешна диагноза, мине се през нередовни доставки на лекарства през 2006 и 2007 г. и се стигне до приложената лъчетерапия с апаратура, която не отговаря на съвременните стандарти. Именно това беше и новото в това дело – за първи път у нас пациент предяви претенции за неточна диагностика поради вида на използваните продукти за диагностика, както и за морално остаряла апаратура за лъчетерапия. Затова съдът е счел, че именно това, както и липсата на правила и стандарти са причините, довели до развитие на заболяването, поява на метастази и летален изход.

Но въпреки че делата, заведени от онкоболни срещу здравното министерство, отдавна вече не са прецедент в страната ни, това е едва третото от тях, по което съдът се е произнесъл на последна инстанция. Първата пациентка, осъдила ведомството, беше Росица Шкодрова, която не дочака изхода от делото. Втората беше Теодора Захариева, която спечели делото след повече от три години съдебна битка, а впоследствие създаде Центъра за защита правата в здравеопазването, чийто юридически екип води повечето от делата. Третата е Весела, която също не дочака своята справедливост. Делата се бавят под един или друг претекст, а онкоболните пациенти често не доживяват окончателното решение.

Типичен пример в това отношение е делото на Николай Илчев, по което съдът заседава днес. Николай беше с диагноза гастроинтестинален стромален тумор, но така и не получи лекарството, с което животът му можеше да бъде удължен. Сега делото се води от името на вдовицата и двете му деца, които претендират за общо 36 хиляди лева обезщетение, разказва Асен Георгиев. Административният съд вече се произнесе в тяхна полза, но здравното министерство обжалва. Делото е обявено от ВАС за решаване и чак след това става ясно, че по някакъв начин е изчезнала тройната експертиза, която е поискана от министерството и която според протокола е налична. Така делото отново е върнато заради „съществено нарушение на процесуалните правила”. „Заради поведението на МЗ най-вероятно ще увеличим размера на иска”, коментира Асен Георгиев.

zdrave.net, Елица Тодорова


Няма коментари: