ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Неприятните усещания от спорта

Добрата физическа форма има своята цена
Добрата физическа форма има своята цена

Лятото наближава и повечето от нас искат да влязат отново в добра форма. Защото на плажа изпъква всеки малък недостатък на фигурата. Спортът е едно от решенията. Но ако се прекали, се стига до неприятни странични ефекти.

Един от тях е например схващането на мускулите. Как да се предпазим от него? Онези, които тренират прекалено усилено или пък при топло време бързо се гмуркат в ледено студена вода, вече са се сблъсквали с проблема - схаващане на прасеца. Срязващата болка е изненадваща и парализира. Кои обаче са причините за внезапната поява на спазмите? На този въпрос отговаря д-р Андреас Баум, главен редактор на списание "Диабетикер Ратгебер":

Колкото повече течности, толкова по-добре Колкото повече течности, толкова по-добре

Водата е от решаващо значение

"Все още конкретните причини не са известни. Това, което често оказва влияние, е липсата на магнезий в организма - например, когато човек доста се поти и не приема достатъчно течности. Освен това високите стойности на захар в кръвта при диабетиците може да доведат до загуба на вода от организма, а с това и до загуба на важни минерали като магнезия."

Ако често ви спохождат спазми в прасеца, е важно да се обърнете към лекар. Защото понякога причините за схващането са по-сериозни - например раздразнен нерв или проблеми с кръвообръщението. Има ли метод, който действа бързо срещу спазмите?

"16-ина секунди разтягане. По този начин можете да отпуснете прасеца си. Има две възможности - да се опрете на някоя стена прав, да пристъпите назад със схванатия крак и да прехвърлите тежестта на петата си или пък да седнете и да хванете пръстите на краката си и да ги притеглите към тялото си, докато схващането премине."

Пълнозърнестите храни са за препоръчване Пълнозърнестите храни са за препоръчване

Мерки срещу спазмите

Всеки обаче може да предприеме мерки, които предотвратяват възникването на спазмите, казва Андреас Баум: "За да се избегне липсата на минерални вещества в организма, е важно да се храните правилно - менюто ви трябва да включва пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Ако това не е достатъчно, можете да приемате допълнително магнезий на таблетки.

За да избегнете схващане на прасците през нощта, можете да поставяте възглавница под свивката на коляното си. Това отпуска мускулите през нощта и намалява риска от появата на спазми", казва Андреас Баум. Ако следваме съветите му, можем да спортуваме без притеснения и така да постигнем желаната от нас лятна фигура.

БГ/МИ/ОТС

DW

Няма коментари: