ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Д-р Йонко Мермерски : Нуждаем се от цялата палитра на храната..

- Д-р Мермерски, на коя храна трябва да разчитаме по време на пости, за да не лишим организма от ценни вещества?
- В зависимост от това, дали човек спазва строг пост или не, има няколко отговора. Ако яде кисело мляко, то напълно ще осигури белтък и микронутриенти, от които се лишава заедно с месото. Ако яде и яйца - постите няма да се отразят негативно.
- Доколко бобовите храни могат да заместят месото?
- Соята е единственият равностоен заместител на месото. Тя е източник на пълноценен белтък. Не бива да забравяме лещата и боба. За да има максимална полза от тях обаче, те трябва да се съчетават. Не да ги ядем в различно време на деня, а да се хапнат на едно ядене. Защото във всяка бобова храна липсват определени аминокиселини и за да набавим нужния комплект, трябва да ги ядем заедно.
- След колко време тялото усеща, че сме го лишили от пълноценен белтък?
- Тялото усеща, ако го лишим от месо и белтъчни храни за повече от 1 седмица. Устроени сме така, че всеки ден имаме нужда от цялата палитра на хранителни вещества. С храната си набавяме повече енергия, отколкото ни е необходимо. Затова пълнеем. Ежедневно обаче изпитваме дефицит от витамини, минерали, микроелементи и мастни киселини, и то без да спазваме някакъв диетичен режим. По принцип съвременният човек не се храни пълноценно. През постите особено много ни липсват аминокиселините, които са градивните елементи на белтъка.
- Растителният белтък не върши ли същата работа?
- По време на пости се усеща липсата на завършен белтък. Той се осигурява от всички храни от животински произход и най-вече от месото. А той е необходим не само за мускулите. Нужен е за хормоналната система и за костите, защото 20 процента от скелета са изградени от белтък. Когато човек не го получава в продължение на 40 дни, започва да разгражда сам себе си. В това няма нищо лошо, ако става за сметка на мазнините. Но при този вид пост тялото разгражда белтък, който трудно се набавя.

Няма коментари: