Вместо пържола хапнете шепа орехи
Веселина МОНЧЕВА
Няма значение дали спазвате коледни пости или правите някаква диета, за да влезете в новата си рокля за празниците, организмът не бива да гладува за ценните градивни вещества. Те са необходими особено през зимните месеци, когато простудите са по-чести. От ноември тялото вече усеща и дефицита на витамини и ензими, с които обичайно го зареждаме през лятото и есента.
Шепа орехи, фъстъци, лешници, бадеми или кашу набавят нужните за деня белтъчини.
65 грама ядки са равни на 30 грама постно месо
като пилешкото. Към тази порция белтък ядките добавят фолиева киселина, ниацин, В6 и Е. Букетът от витамини се допълва от редките микроелементи - магнезий, мед, цинк, селен, фосфор и калий, които често отсъстват от обичайната дневна порция храна. Освен това ядките са богати и на изключително полезните ненаситени мастни киселини, които намаляват нивото на холестерола. Всичко това става само с една шепа ядки. Ако те са съхранявани в непрозрачна опаковка, ценните вещества се запазват по-дълго.
Зеленчуците като спанак, коприва, лапад, зелен лук и чесън съдържат много калий
Той е необходим, защото без него организмът не може да усвоява калция. Когато зелените храни липсват, техен заместител могат да са водораслите. Те дават в концентриран вид всичко, което ни липсва - продават се на прах, като течност и сироп. Някои си ги ръсят вместо подправка върху яденето. Други бъркат 1-2 супени лъжици водорасли във вода или нектар и ги пият като шейк.
10 Декември, 2009
Ядки, водорасли, соя и бобови са алтернатива на месото по време на пости. Те дават на организма достатъчно от дефицитния белтък, както и много необходимите витамини и микроелементи.Няма значение дали спазвате коледни пости или правите някаква диета, за да влезете в новата си рокля за празниците, организмът не бива да гладува за ценните градивни вещества. Те са необходими особено през зимните месеци, когато простудите са по-чести. От ноември тялото вече усеща и дефицита на витамини и ензими, с които обичайно го зареждаме през лятото и есента.
Шепа орехи, фъстъци, лешници, бадеми или кашу набавят нужните за деня белтъчини.
65 грама ядки са равни на 30 грама постно месо
като пилешкото. Към тази порция белтък ядките добавят фолиева киселина, ниацин, В6 и Е. Букетът от витамини се допълва от редките микроелементи - магнезий, мед, цинк, селен, фосфор и калий, които често отсъстват от обичайната дневна порция храна. Освен това ядките са богати и на изключително полезните ненаситени мастни киселини, които намаляват нивото на холестерола. Всичко това става само с една шепа ядки. Ако те са съхранявани в непрозрачна опаковка, ценните вещества се запазват по-дълго.
Зеленчуците като спанак, коприва, лапад, зелен лук и чесън съдържат много калий
Той е необходим, защото без него организмът не може да усвоява калция. Когато зелените храни липсват, техен заместител могат да са водораслите. Те дават в концентриран вид всичко, което ни липсва - продават се на прах, като течност и сироп. Някои си ги ръсят вместо подправка върху яденето. Други бъркат 1-2 супени лъжици водорасли във вода или нектар и ги пият като шейк.
Няма коментари:
Публикуване на коментар