ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

2009: Ваксини срещу рак и ХИВ..

Умна машина предсказва инфаркта, фитнесът пази от карцином


Ужасната година на свинския грип - навярно така ще запомните 2009-а. Груба грешка! Отиващата си година всъщност е супер успешна за медицината. И ще остане в историята с девет забележителни открития, които могат да направят истинска революция в живота ни.

Рак, ХИВ, инфаркт и инсулт - както всяка година, и през 2009-а изследователите воюваха с тях. Добрата новина в навечерието на новата 2010 г. обаче е, че учените в областта на медицината постигнаха ценни успехи в ожесточените битки с най-смъртоносните болести. Както при профилактиката и диагностиката им, така и при лечението. От агенция "Ройтерс" подреждат Топ 9 на най-забележителните постижения в медицината през 2009 г. Ето ги.

1. Пешеходци срещу рака
Разходката пази от рак. Нещо повече - дори го лекува. Тази година американските онколози доказаха, че бързото ходене - по 3 часа седмично, намалява смъртността от рак на дебелото черво или гърдата с около 50 на сто. А Американският колеж по спортна медицина официално дипломира първата група от треньори по упражнения срещу коварната болест. US изследователи са убедени, че умереният фитнес пази от рецидиви и вдига шансовете за оцеляване на пациентите с карцином на гърдата или дебелото черво.

2. Хапче срещу инсулт
Революционно лекарство срещу инсулт се появи в болниците през тази година. След половин век лечение с варфарин хората с висок риск от удар могат да се възползват от по-качествен медикамент - антикоагуланта дабигатран. Специалистите определят появата му като тройна победа - защото новото лекарство е и по-лесно за употреба, не взаимодейства с толкова много други медикаменти. Дабигатран вече е достъпен в Канада, Европа - включително и България, а скоро ще се прилага и в САЩ.

3. Застраховка срещу ХИВ
Изключителен пробив в битката със СПИН направиха щатските учени. Изследователите откриха две нови антитела, на чиято база може да се разработи ваксина срещу ХИВ, тъй като те са "широко неутрализиращи" и действат срещу много различни видове на смъртоносния вирус. Новите антитела изглеждат по-ефикасни, защото действат по-бързо и са първите, които са изолирани от пациенти в развиващия се свят (където са 95% от новите случаи на СПИН). Изследователите вече работят върху създаването на активна съставка, която ще стане основа на ваксината срещу ХИВ.

4. Рибено масло срещу инфаркт
Рибеното масло вече не е хранителна добавка, а супер ефективно лекарство срещу заболявания на сърцето. Безценните омега-3 мастни киселини (и техните съставки EPA DHA) вече влизат в таблетка. В новото лекарство нивата на EPA и DHA са около 4 пъти по-високи, отколкото в рибеното масло. А хапчето бързо сваля високите нива на холестерол (триглицериди) в кръвта.
Четири сериозни изследвания през 2009 г. показват, че омега-3 мастните киселини успешно лекуват пациентите с най-висок риск от сърдечни заболявания - страдащите от сърдечна недостатъчност или прекаралите инфаркт. Лекарите препоръчват прием от 800 до 1000 мг от комбинирани EPA и DHA на ден. Както за пациентите със сърдечни заболявания, така и за здравите хора - като средство за профилактика.

5. Предсказване на инсулт и инфаркт
Умна машинка от тази година предсказва както инсулт, така и инфаркт. Устройството Endo-PAT се прикрепя към пръста и тества еластичността на кръвоносните съдове. Ниските показатели са по-категорично предупреждение - от обичайните рискови фактори, защото доказват, че сърдечносъдовото заболяване вече е налице. Хубавото е, че умното устройство може да "хване" ендотелиална дисфункция, а лекарите да предотвратят евентуалния удар.

6. Кожен тест за алцхаймер
През 2009 г. US учените най-накрая откриха надежден тест за диагностициране болестта на Алцхаймер. Проверката за болестта вече се прави по кръвен път и с нов метод на анализ на снимките от ядрено-магнитен резонанс, който определя промените в мозъка с изключителна прецизност - до 80%. Най-точен обаче е кожният тест, разработен в Института по неврология към Университета на Западна Вирджиния. С убождане на пръста методът открива ензимите, свързани с проблемите в паметта. Тестът е 98% точен. Друг забележителен пробив в областта е откритието, че ниските дози от медикамента за химиотерапия бриостатин могат да реактивират съответните ензими. "В действителност това значи, че можем да свързваме отново мозъчните връзки и да възстановяваме паметта", смятат откривателите на метода. Клиничните опити с хора ще започнат догодина.

7. Незабавният имунитет
В изследователския институт "Скрипс" изобретиха революционна техника за ваксиниране. Вместо пасивни микроби тя използва проектирани химични реакции за провокирането на имунен отговор. Преведено на човешки език, това ще рече, че бъдещите ваксини ще действат мигновено - не както сега едва след 2-3 седмици. "Бързите имунизации" ще позволят ефективното овладяване на пандемии като свинския грип, смятат специалистите.

8. Лек за карцинома на гърдата
Лек срещу най-смъртоносните видове рак се появи тази година. Новият клас лекарства - PARP инхибитори, блокира специфични ензими в раковите клетки, които успяват да възстановят правилната си ДНК-структура. Как действа лекарството? Раковите клетки, които не могат да възстановят нанесените щети върху ДНК-то си, умират по-лесно. В различни изследвания PARP инхибиторите вече са се доказали като ефективни срещу агресивните, трудни за лечение случаи на рак на гърдата - включително генетичните заболявания и туморите, които устояват на химиотерапията. Според специалистите е особено важно, че когато се комбинира с химиотерапия, PARP лечението обичайно добавя малко странични ефекти, защото нормалните клетки остават здрави.

9. Ваксина срещу меланома
Един от най-смъртоносните видове рак - меланома, също загуби битката си с медицината през тази година. Американците тестваха експериментална ваксина срещу рака, комбинирана с лекарството за имунотерапия Interleukin-2. Резултатът - туморите при 22% от пациентите с напреднала меланома се смаляват. Засега това удължава живота им само с 5 месеца, но изследването бележи един от първите успешни опити след десетилетия проучвания за терапевтична ваксина срещу рака. Доказателствата за регреса на меланомата са неоспорими, а това е първият подобен резултат в реални условия, т.е. извън лабораториите. Очаква се прилагането на ваксината при пациенти в по-ранен стадий да повиши в значителна степен дори шансовете за пълно излекуване./paper.standartnews.com

Няма коментари: