ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

България е на 102 място по качество на здравната система, според излседване

София. България е на 102 място по качество на здравната система, според изследване на Световната здравна организация. Това каза Пламен Минков, директор на здравноосигурително дружество, предаде репортер на Агенция “Фокус” .

Според Минков, с промените в Закона за здравното осигуряване се изисква осигурителните дружества да имат капитал от 5 млн. лв., което ще създаде трудност пред малките дружества. „Очаква се всеки фонд да има поне по 100 хил. души записани, ако хората не го направят, те ще бъдат отново преразпределени.

Специфичното в управлението на осигурителните дружества е изграждането на отношенията със здравните заведения”, каза още той. Минков обясни, че се предвижда всяко дружество да има центрове във 29 административни центрове на страната като това ще е един предварителен голям разход за дружествата. Според него, профилактиката трябва да е част от втория стълб на здравното осигуряване. „Който не ходи на профилактични прегледи, трябва да му се повишават вноските, защото този човек е като бомба със закъснител по отношение на разходите, които ще се правят за лечение на този човек”, според Пламен Минков.
Росица ГЕОРГИЕВА

Няма коментари: