ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА НА ГЪРБА НА ЛЕКАРИТЕ ОТ ПОПУЛИСТКАТА ПАРТИЯ ГЕРБ

ОТ 1 ЯНУАРИ ЛЕКАРИТЕ НЯМА ДА СКЛЮЧАТ ДОГОВОРИ СЪС ЗДРАВНА КАСА,КОЕТО ОЗНАЧАВА КЕШОВО ПЛАЩАНЕ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ/БЛАГОДАРЕНИЕ НА "СОЦИАЛНАТА"ПОЛИТИКА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Общопрактикуващите лекари поемат за своя сметка разликата в потребителската такса за пенсионерите. Това стана ясно от думите на Даниела Дариткова от ГЕРБ пред Дарик радио. Тя заяви категорично, че ГЕРБ няма намерение да кара пенсионерите да плащат пълната потребителска такса и добави: „В бюджета на МЗ не бяха предвидени средства за плащане на разликата в потребителската такса на общопрактикуващите лекари и отмяната на този член от Закона за здравното осигуряване залегна в тазгодишния Закон за бюджета на здравната каса. Наистина, това до известна степен генерира недоволство у общопрактикуващите лекари, защото в голяма част малките населени места и практиките се издържат от тази разлика в средствата.” Дариткова добави, че управляващите имат намерение да повишат цената на профилактичния преглед, като по този начин до известна степен компенсират „финансовия недоимък, който ще се случи в резултат на това решение”. „За съжаление, известно вменяване на социална политика се получи, но лекарите ще бъдат компенсирани по друг начин”, обеща Дариткова.

Според представителя на РЗС д-р Иван Колчаков обаче това е опасно, защото когато лекарският труд у нас не е оценен, медикът заминава за Европа. „Лекарите не могат да бъдат самаряните, които да работят без да ядат. Това няма как да стане”, посочи той.

По същия повод д-р Петър Москов от Синята коалиция констатира: „Работещите и кадърни лекари всъщност платиха цялата цена на реформата и продължават да я плащат.”

„Възникне ли идея за реформа, тя трябва да бъде споделена.” Така Дариткова обясни разнопосочните сигнали за реформа в здравеопазването, давани от различни представители на партията на кръгли маси и пресконференции през последните месеци. Тъй като и по време на този радиодебат множество въпроси останаха без отговор, Дариткова обеща ясна концепция на управляващите и „истински дебат” в края на февруари.

zdrave.net

КОМЕНТАРИТЕ :

05.12.2009 15:31:36 Insider

Ха ха ха ха!!!

Това окончателно доказа, че ГЕРБ нямат нищо общо с дясното!!!

Те са ЛЯВА, ПОПУЛИСТКА организация, която не може да извади България от кризата.

>>>

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Както стана известно, Ръководството на МЗ и НЗОК обяви,
че преговори по НРД и НРД 2010 няма да има.

Ще има Решение на УС на НЗОК за 2010 година,
като не е обявено какви промени ще бъдат направени в него.

Приет бе на второ четене Закона за бюджета на НЗОК, като все още няма информация дали е взето под внимание предложението на екипа на НСОПЛБ да отпадне от параграф 9 на Преходни и заключителни разпоредби точката, която отменя ал. 5 на бл. 37 от ЗЗО и води до премахване на компенсиране на разликата в заплащаните от лицата над 60 и 63 г. потребителска такса.

Предложенията ни за промяна в условията на работа и начин на заплащане също са предоставени на НЗОК.

Индивидуалните договори трябва да бъдат приведени в съответствие с промените в нормативната уредба и условията на работа, за да се предотвратят волни тълкувания и нежелани действия спрямо ОПЛ.

http://www.nsoplb.org

>>>

Лекарският съюз бойкотира здравното министерство

Медиците недоволни, че не се води диалог с тях, управляващите прогнозират подновяване на преговорите до дни


image
Няма какво да преговаряме, след като министърът обяви, че няма да има рамков договор, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов (вляво).

Снимка: БГНЕС

Лили Мирчева
Соня Стамболийска


Българският лекарски съюз изтегля представителите си от преговорите с НЗОК и от всички комисии и екипи към Министерството на здравеопазването по подготовка на наредби. Това стана ясно вчера от официално съобщение на съюза, след като парламентът гласува на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2010 г. В него са предвидени общо 2.5 млрд. лв. приходи и трансфери, а разходите ще се ограничат до 1.7 млрд. лв. Депутатите приеха излишъка на НЗОК за 2010 г. да е на обща стойност 829 779 млн. лв. В закона бе записано, че Народното събрание по предложение на Министерския съвет може да утвърди допълнителни бюджетни кредити, с които УС на НЗОК да увеличи цените на видовете медицинска помощ, считано от 1 юли 2010 г. за смeтка на намалението на положителното салдо. Депутатите решиха още да отпадне акредитацията на болниците, но пък въвеждат нови изисквания за сключване на договор с касата. Пари ще получават само лечебниците, които разполагат с достатъчно специалисти, работещи на основен трудов договор, качествена апаратура и осигуряват 24-часов прием на болните. Областните болници ще трябва да поемат транспорта на пациенти, приемани или изписвани за планови операции. Срещу рамките на бюджета на НЗОК възразиха представители на ДПС и БСП. Според тях системата не е подготвена за реформите и те трябва да се отложат за 2011 г. Михаил Миков от Коалиция за България заяви от парламентарната трибуна, че опитът на другите държави по света показва, че здравеопазването не бива да се управлява от лекари и че благодарение на реформата в България 60-70 болници ще бъдат закрити.
„Няма какво да преговаряме, след като министърът обяви, че няма да има рамков договор“, заяви пред „Класа“ председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той обясни, че нито едно от исканията на лекарския съюз не е съобразено при гласуването на бюджета на касата. „Всичко, за което сме се договаряли с представителите на законодателната и изпълнителната власт, е равно на нула“, коментира Райчинов. Той обясни, че лекарският съюз не иска да участва и да носи отговорност за нищо, което се случва в здравеопазването през следващите месеци. „Нашето мнение, което търсят, е само формалност, а ние отказваме да бъдем параван“, допълни председателят на БЛС. Според Райчинов условията за лечебните заведения, които са в Закона за бюджета на касата, целят да подменят други закони.
„Условията за сключване на договор би трябвало да бъдат записани в Националния рамков договор, но то не се очертава да има такъв“, заяви пред „Класа“ Хасан Адемов от парламентарната комисия по здравеопазване. Според Адемов, въпреки че бюджетът се приема с излишък за другата година, остават делегираните бюджети, лимитите на болниците и липсата на НРД. „Изискването да се сключва договор с лечебни заведения, които имат специалисти на постоянен трудов договор, ще нокаутира общинското здравеопазване“, обясни Адемов. Той добави, че в резултат на тези условия около 1800 договора моментално ще отпаднат от следващата година. Според зам.-председателя на здравната комисия Пламен Цеков от ГЕРБ условията за лечебните заведения съществуват и в момента, те преповтарят така наречените медицински стандарти. По отношение на реакцията на лекарския съюз Цеков заяви, че според него през следващите дни ще има комуникация между здравното министерство и лекарския съюз и ще се изяснят настоящите проблеми.

http://www.class.bg

Няма коментари: