ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Вегетарианска нискобелтъчна диета удължава живота ..

Британски учени откриха, че вегетарианска нискобелтъчна диета забавя стареенето и удължава живота, съобщи БТА, цитирайки в. "Дейли телеграф".
Отдавна е известно, че приемането на 60% от нормалния брой калории може да увеличи продължителността на живота. Сега обаче екипът на д-р Матю Пайпър от лондонския Юнивърсити колидж установи, че благотворният ефект се проявява, когато бъде намалено количеството на специфичен протеин, а не общият брой на калориите. Това означава, че като ядат по-малко храни, съдържащи въпросния протеин, хората ще живеят по-дълго, без да ограничават количеството на приеманата храна. Такива храни са рибата, месото и някои ядки.
Д-р Пайпър заяви, че вегетарианството е един от начините, чрез който човек може да си осигури по-дълъг живот.
Предишни изследвания върху маймуни и други животни показаха, че когато се поемат 30% по-малко калории, рисковете от сърдечни заболявания и рак намаляват наполовина, а животът се удължава с близо 30%.
Поредица нови експерименти върху плодови мушици обаче демонстрираха, че продължителността на живота се влияе, когато се променя комбинацията от аминокиселини в храната. Най-важна в това отношение се оказа аминокиселината метионин. В големи количества тя скъсява живота на мушиците. Богати на метионин храни са рибата, месото и ядките като сусам, бразилски орехи и пшеничните кълнове.
Ако се окаже, че метионинът има същия ефект върху хората, посланието ще е да се избягват високите му нива, каза д-р Пайпър. БТА

Няма коментари: